AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prenovljeni Polestar 2 s standardnim zadnjim pogonom

Polestar 2 je prejel tehnološko posodobitev s poudarkom na učinkovitosti.

Polestar je petvratnemu električnemu modelu Polestar 2 namenil pomembno tehnološko pomladitev. V novo modelno leto švedsko-kitajski križanec vstopa z osveženim sprednjim delom v slogu brata Polestar 3, bistveno izboljšano zmogljivostjo električnega pogonskega sklopa, večjo trajnostno noto ter prvič z zadnjim pogonom pri tej mladi znamki.

Polestar 2 je na trgu premijskih električarjev nastopil leta 2019, ko je presenetil z značilnim skandinavskim oblikovanjem, uporabnostjo z zabavno vozno dinamiko in predanostjo trajnostnem razvoju. Kot prvi avtomobil na svetu je uvedel info-zabavni sistem z operacijskim sistemom Android Automotive in vgrajeno Google podporo. Zaradi teh edinstvenih lastnosti je Polestar 2 hitro postal priljubljen, saj je na voljo na 27 trgih po svetu in je konec lanskega leta presegel mejo 100 tisoč proizvedenih enot.

Modelu Polestar 2 so tokrat prvič namenili visokotehnološki sistem SmartZone, ki tako kot v okviru Polestar 3 združuje nekatere najpomembnejše elementi aktivne varnosti, vključno s sprednjo kamero in radarjem srednjega dosega. Spremenjeno je bilo tudi oblikovanje 20-palčnih platišč v paketu Performance, ki sedaj bolje odražajo športno naravo. Na krovu posodobljenega Polestar 2 je naslednja generacija električnega pogona, ki zagotavlja večjo učinkovitost in zmogljivost. Izvedenke z enim elektromotorjem imajo po novem zadnji pogon, za kar skrbita nov elektromotor s permanentnimi magneti in pretvornik iz silicijevega karbida. Moč motorja je s 170 kW zrasla na 220 kW, navor pa s 330 Nm na 490 Nm. Dodaten dinamičen zagon je pospešek do stotice skrajšal na 6,2 sekunde.

Tisti z dvema elektromotorjema se pohvalijo z večjo nagnjenostjo k zadnjem pogonu, kar prinaša več užitkov za volanom. Dvojec elektromotorjev po prenovi zagotavlja 310 kW in 740 Nm navora (prej 300 kW in 660 Nm), boljši oprijem, hitrejšo odzivnost ter pospešek do stotice v samo 4,5 sekundah. Zavoljo večje učinkovitosti lahko sprednji elektromotor izključimo, v želji po dodatni moči pa le s pritiskom gumba aktiviramo celoten sistem. Dodaten športni paket Performance moč povzdigne na 350 kW, kar skok do stotice skrajša na 4,2 sekunde. Ta paket je na voljo tudi kot programska nadgradnja preko spleta, za vse lastnike dvomotornih izvedenk.

Glavna prednost prenovljenega Polestar 2 je izboljšana litij-ionska baterija. Različice s podaljšanim dosegom imajo večjo enoto z 82 kWh, v standardnih modelih ostaja baterija s kapaciteto 69 kWh, obe enoti sedaj dobavlja LG Chem. Posodobljeni bateriji imata prenovljeno enoto za odklop, nadgrajena vodila in izboljšano kemijo celic, kar omogoča hitrejše polnjenje do 205 kW oziroma do 135 kW za baterije standardnega dosega. Različica s podaljšanim dometom in dvema elektromotorjema sedaj z enim polnjenjem prevozi do 592 kilometrov, kar 105 kilometrov več kot prej. Domet standardnega modela z enim elektromotorjem znaša 518 kilometrov, s povečano baterijo pa 635 kilometrov.

Bogatejša serijska oprema po novem vključuje sistem za spremljanje voznika, monitor mrtvega kota s podporo krmiljenja, sistem za opozarjanje na prečni promet z zaviranjem, sistem za preprečevanje naleta od zadaj in 360-stopinjsko prostorsko kamero. Na krovu so tudi brezžični polnilec telefona in samozatemnitveni zunanji ogledali. Naročilo za pomlajenega Polestar 2 je že mogoče oddati, vstopna cena je zrasla na 50.190 evrov. Prve dobave so predvidene v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Polestar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button