AvtomobilizemNovice

Prenovljeni Lamborghini Urus osvaja Pikes Peak

Prihaja osveženi Lamborghini Urus, ki z rekordom na znameniti gorski preizkušnji že kaže svoj sposobnosti.

Bliža se medživljenjska osvežitev nadvse popularnega Lamborghinijevega super SUV-ja, pozornost avtomobilske publike pa so pritegnili kar z osvojitvijo novega rekorda med serijskimi SUV-ji, na sloviti gorsko-hitrostni preizkušnji Pikes Peak.

Čeprav ne gre za rekord na Nürburgringu, ki ostaja najvišje merilo za športne avtomobile, je zahteven vzpon na 4.302 metrov visoko goro, prepleteno z 20-kilometrsko stezo s 156 zavoji in zastrašujočimi prepadi, še vedno zavidanja vreden dosežek. Za pilotiranje divjega Urusa je bil zadolžen Pirellijev testni voznik Simone Faggioli, ki je z gorsko pentljo opravil v času 10:32.064 ali skoraj 18 sekund hitreje od prejšnjega rekorda Bentleyja Bentayge.

Kot pri Bentleyju, so tudi mojstri pri Lamborghiniju opravili nekaj manjših modifikacij na vozilu, nujnih za izpolnjevanje varnostnih regulacij dirkaškega dogodka. To pomeni vgradnjo polne varnostne kletke, dirkaških školjkastih sedežev s šesttočkovno vpetimi varnostnimi pasovi in gasilnega aparata. Vse ostalo je povsem standardno, vsaj po merilu prenovljenega Urusa, katerega 4-litrski twin-turbo V8 bo skoraj zagotovo premogel večjo konjenico, izboljšavam verjetno ne bo ušlo niti podvozje, obenem lahko opazimo tudi sveže oblikovana platišča in kozmetične popravke zunanje podobe.

»Odločitev, da se preizkusimo na Pikes Peaku, odraža Lamborghinijev duh ‘pričakuj nepričakovano’ in dokazuje izjemne zmogljivosti prihajajočega prenovljenega Urusa,« je dejal Rouven Mohr, glavni tehnični direktor družbe Automobili Lamborghini. »Pikes Peak je najbolj znana dirka gorsko-hitrostna preizkušnja na svetu, poleg tega pa je izjemno zahtevna tudi za avtomobil: neenakomerna postavitev proge preizkuša ravnotežje podvozja, velike višinske razlike obremenjujejo pogonski sklop, vremenske razmere pa se lahko od starta do cilja kaj hitro spremenijo.«

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button