AvtomobilizemNovice

Prenovljeni BMW M2 je postal močnejši in še vedno nudi ročni menjalnik

M2 ostaja popolna izbira za ljubitelje športnih kupejev stare šole.

BMW je purističnemu uživaču M2 namenil medživljenjsko prenovo, ki ohranja bistvo kompaktnega športnega avtomobila, vendar dodaja pomembne tehnološke izboljšave in seveda dodatno zmogljivost. Glavni poudarek prenove je povečanje moči vrstnega šestvaljnika za 20 KM, kar dodatni dopolnjujejo osvežena zunanja podoba, posodobljena notranjost in najnovejši operacijski sistem OS 8.5.

Pogonski sklop M2 združuje šestvaljni motor, opcijski šeststopenjski ročni menjalnik in pogon na zadnji kolesi, s čimer se razlikuje od svojih tekmecev. Zaradi kompaktnih dimenzij, natančno prilagojenega podvozja za cesto in stezo ter prilagodljivega operacijskega sistema izstopa iz pobprečja. Proizvodnja prenovljenega M2 se bo v tovarni skupine BMW v San Luis Potosíju v Mehiki, pričela letos avgusta. Velik del prodaje se pričakuje v Evropi, ZDA, Nemčiji, na Kitajskem, v Veliki Britaniji in na Japonskem.

Nadgrajeni 3-litrski šestvaljni motor ne zagotavlja le večje moči, temveč linearno podajanje v širokem območju vrtljajev. Po izboljšavah je moč odmerjena pri 353 kW (480 KM) in 550 Nm navora v kombinaciji s šestatopenjskim ročnim menjalnikom, v primeru izbire serijskega osemstopenjskim samodejnega menjalnika premorepa 600 Nm. Največja moč je dosežena pri 6.250 vrtljajih na minuto in malsimalnih je 7.200. Izboljšano načrtovanje in odzivnost stopalke za plin še okrepita vozniško izkušnjo, ne glede na vrsto menjalnika.

Tehnološko napreden motor si številne značilnosti deli z modeli M3 in M4. Povečana moč utrjuje vodilno vlogo v segmentu kompaktnih športnikov, saj dosega enakovredno zmogljivost z ročnimi različicami M3 in M4. V motor so vgrajene tehnologije iz sveta dirkalnikov, kot so turbinski polnilniki, posredni hladilnik in napredni sistemi vbrizgavanja. Robustna konstrukcija ter učinkoviti hladilni in oljni krogi zagotavljajo optimalno zmogljivost pri velikih obremenitvah.

Vse spremembe se seveda občutno odražajo pri številkah zmogljivosti, saj se posodobljeni M2 do stotice požene v samo 4 sekude (oziroma 4,2 sekunde z ročnim pretikačem), pospeševanje do 200 km/h traja 12,9 sekunde (prej 13,7 sekunde). Najvišja hitrost ostaja omejena na 250 km/h, z izbiro paketa M Driver’s Package pa jo je mogoče povečati na 285 km/h. Zvočno kuliso lahko kupci okrepijo z M izpušnim sistemom z električno krmiljenimi loputami.

Zunanjost modela M2 zaznamujejo dinamične, izklesane površine in funkcionalni elementi za hlajenje ter aerodinamiko. Spredaj je značilna BMW-jeva madka ledičk in tridelni dovod zraka, zadaj pa izklesan difuzor in štiri izpušne cevi. Vozilo je na voljo v različnih karoserijskih barvah in s platiščih iz lahke zlitine, z možnostjo izbire karbonske strehe za zmanjšanje mase.

Preoblikovanje notranjosti je prineslo nov volan, sveže izbire sedežev in napredno digitalno okolje, katerega zastopa Curved Display z 12,3-palčnim informacijskim zaslonom in 14,9-palčnim zaslonom za katerima se skriva najnovejši sistem iDrive. Krmiljenje klimatskih naprav je zdaj digitalno, kar še dodatno zmanjšuje število gumbov v kokpitu. Serijski usnjeni volan ima ravno dno in gumbe za prilagajanje nastavitev vozila, medtem ko doplačljivi karbonski sedeži skrbijo za dodatno oporo na dirkališču.

Obsežna serijska oprema po novem zajema prilagodljivo vzmetenje, krmiljenje Servotronic in izboljšan zavornimi sistemi. Standardna tehnološka oprema vključuje tripodročno samodejno klimatsko napravo, ambientalno osvetlitev, brezžično polnjenje naprav in celovito integracijo pametnih telefonov. Izboljšanj BMW M2 na novo opredeljuje segment kompaktnih visokozmogljivih športnih avtomobilov, saj združuje povečano moč, vrhunsko tehnologijo in privlačno obliko, da bi zagotovil neprimerljivo vozno izkušnjo.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button