AvtomobilizemNovice

Prenovljena Kia Ceed z drznim oblikovanjem

Osvežena paleta Ceed z več sloga in tehnologije prihaja že letos.

Kia je pripravila obsežno prenovo kompaktnega Ceeda, ki želi ohraniti svojo konkurenčnost v primerjavi z novejšimi tekmeci, kot sta Volkswagen Golf osme generacije in najnovejša Honda Civic. Pod največje opazne spremembe spada kompletno prenovljen sprednji del v trenutnem oblikovnem slogu korejske znamke. Namestili so par novih LED žarometov, spremenjene so zračne reže odbijača, glavna je zaščitna maska »tigrov nos«. Popravkom ni ušel zadek, kjer najdemo čistejše linije prtljažnih vrat, nov svetlobni zapis in črno obarvan difuzor na dnu odbijača.

Za zaključek so stare ovalne značke zamenjali z novim Kia logotipom. Celotna paleta Ceedov sedi na svežih platiščih, ki v osnovi merijo 16-palcev, GT-Line modeli prejmejo 17-palčna, vročekrvne GT različice pa 18-palčna platišča. Izbiro karoserijskih barv so povečali z dvema novima odtenkoma. Val svežine je notranjosti prinesel novo prestavno ročico in povečano izbiro oblazinjenja, skupno je ponujenih devet različnih konfiguracij videza. Ceedi višje stopnje opreme prejmejo 12,3-palčne digitalne merilnike in sredinski informacijski zaslon premera 10,25-palcev.

Športno nastrojen ProCeed GT »sportback« dodatno v kabini prejema elektronsko nastavljive sedeže in odlično JBL ozvočenje z osmimi zvočniki, medtem ko so karavanskemu Ceed Sportswagon namenili elektronsko odpiranje prtljažnih vrat. Seveda je dodatkov še veliko več, podrobnosti bodo znane ob prihodu uradnega cenika, so pa z veseljem poudarili vgradnjo številnih novih varnostnih sistemov.

Nadgradnje v primerjavi z odhajajočim modelom so sledeče: opozorilnik za speljevanje vodilnega vozila, ki opozori na premik spredaj vozečega vozila, potem je tu nadzor mrtvega kota s preprečevanjem naleta, nov sistem vzvratnega pogleda, za lažje parkiranje ali priklop prikolice. Nov gumb omogoča vklop kamere med vožnjo, za dodatno preverjanje pogleda nazaj.

Pod pokrovom Ceeda bodo brneli podobni pogonski sklopi kot poprej, torej bencinski in dizelski motorji z razponom moči od 100 do 204 KM ter priključni hibrid. Sicer so večino sklopov opremili z Smartstream tehnologijo, ki z variabilnim časom vžiga prilagaja delovanje glede na potrebo dodatne moči ali zmanjšanje porabe. Stari litrski trivaljnik je pobegnil vsem posodobitvam, 1,4-litrskega bencinarja je nadomestila 1,5-litrska enota s Smartstream tehnologijo. Proizvede 160 KM in je lahko povezan s sedemstopenjskim DCT samodejnim ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom – le ta koristi Kiino tehnologijo sklopke preko kablov.

Dizelsko ponudbo zastopa 1,6-litrski štirivaljnik z blago-hibridno pomočjo. Vrh ponudbe zastopa 1,6-litrski turbobencinar povezan izključno s sedemstopenjsko avtomatiko. Zmogljivost prenovljenega modela še ni objavljena, a stari se je do stotice pognal v 7,2 sekundah. Več o prenovljeni Kii Ceed bo znano letos jeseni.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button