AvtomobilizemNovice

Prenova najbolj pristnega Roadsterja

Pri Mazdi so igrivemu MX-5 namenili svež obraz in sodobnejšo tehnologijo.

Japonski salon mobilnosti je postregel s številnimi novostmi in zanimivostmi, med katerimi visoko mesto, predvsem za avtomobilske entuziaste, predstavlja pomlajena Mazda MX-5. Izvrstno igrivo športnico aktualne generacije smo tudi sami preizkusili TUKAJ, tokrat bomo več zapisali o novitetah prenovljene različice. Te so zelo subtilne, a nadvse pomembne izboljšave kultnega japonskega športnega avtomobila.

Na zunaj bomo prenovljeno Mazdo MX-5 prepoznali po novih žarometih z LED tehnologijo in svežim svetlobnim podpisom, preoblikovanih zadnjih lučeh, nekoliko spremenjenem sprednjem odbijaču in novi karoserijski barvi Aero Grey. MX-5 še naprej uteleša Mazdino filozofijo Jinba Ittai, ki poudarja harmonijo med voznikom in strojem. Ostaja lahek, okreten in natančno uravnotežen športni avtomobil, zasnovan za užitek v vožnji z odprto streho. Inženirji so izpopolnili nadzor dinamike DSC, da zagotavlja dinamično in hkrati varno vozno izkušnjo, prav tako je bolj odzivna stopalka za plin, servo sistem pa nudi boljšo povezavo voznika s cestiščem.

Poleg zunanjih olepšav in izboljšanega voznega profila so posodobili notranji prostor ter varnostne sisteme, med katere sedaj prištevamo pomoč pri ohranjanju voznega pasu, inteligentno pomoč pri hitrosti in prepoznavanje prometnih znakov. V notranjosti bodo vozniki navdušeni nad večjim 8,8-palčnim multimedijskim zaslonom na dotik, posodobljeno instrumentno ploščo in uvedbo priključkov USB-C. MX-5 ohranja brezžično funkcijo Apple CarPlay in ima novo vzvratno ogledalo brez okvirja.

V nosu pomlajenje Mazde MX-5 bosta brnela enaka atmosferska bencinska motorja kot ju že poznamo, torej 1,5-litrski in 2-litrski Skyactiv-G. Osnovni štirivaljni motor ponuja 130 KM, medtem ko odlična 2-litrska enota nudi 184 KM v kombinaciji z natančni ročnim menjalnikom. Močnejša različica se med drugim ponaša z diferencialom z delno zaporo in novimi Bilstein blažilniki. MX-5 bo še naprej na voljo v modelih Roadster in Retractable Fastback RF ter različnih stopnjah opreme, kot so Prime-Line, Exclusive-Line in Homura. Prihod prenovljenega japonskega roadsterja na trg je načrtovan za marec prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button