AvtomobilizemGospodarska vozilaNovice

Prenova Fiata Doblo je prinesla še povsem električno različico

Fiatova električna ponudba je bogatejša za novega dostavnika E-Doblo.

Fiatov kompakten dostavnik Doblo v drugo polovico leta 2022 vstopa z novo tretjo generacijo in povsem novo električno izvedenko E-Doblo. Tretji električni kombi v Fiatovi profesionalni liniji, sledi večjima E-Ducato in E-Scudo. Zasnovan je na EMP2 platformi matičnega podjetja Stellantis, kakršno že uporablja cela četica sorodnih modelov – Peugeot e-Partner, Citroen e-Berlingo, Opel Combo in Toyota Proace City.

Novi E-Doblo uporablja že dobro poznan električni pogon, sestavljen iz 100-kilovatnega elektromotorja in 50 kWh baterijskega sklopa, kar je dovolj za 280 kilometrov dometa z enim polnjenjem. Največji navor znaša 260 Nm, pospeševanje zaključi pri 130 km/h. Tako kot ostali je opremljen s tremi voznimi načini – Normal, Eco in Power. E-Doblo je na voljo s paketom hitrega polnjenja z največjo močjo 100 kW, kar v 30 minutah povrne do 80 odstotkov dosega. Druga zanimivost je »magični priklop«, ki omogoča uporabo energije shranjene v avtomobilski bateriji, za napajanje delovnega orodja in naprav.

Nosilnost osveženega italijanskega dostavnika je enaka kot pri Peugeotu in Citroenu, torej 800 kilogramov z električnim pogonom ter 1.000 kilogramov z motorjem z notranjim izgorevanjem. Obe različici je mogoče izbrati v dostavni panelni konfiguraciji ali petsedežni Crew Cab za prevoz potnikov, kot s standardno ali podaljšano medosno razdaljo. Slednja premore kar 4,4 kubične metre prostornine.

Če vas elektrika še ni zamikala, se lahko odločite za enega izmed treh klasičnih motorjev – dva dizelska in en bencinski. Dizelski enoti sta 1,5-litrski štirivaljni s 74 kW (100 KM) ali 96 kW (130 KM), v kombinaciji z ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Bencinsko ponudbo zastopa 1,2-litrski motor z 81 kW (110 KM).

Nova sodobnejša zasnova Dobloja prinaša tudi številne tehnološke novosti, predvsem na področju varnosti. Opremljen bo s sistemom prepoznavanja prometnih znakov, samodejnim zaviranjem v sili, ohranjevalnikom voznega pasu in sistemom spremljanja pozornosti voznika. Med novitetami so še projicirni zaslon, vzvratna kamera in parkirni senzorji na obeh koncih. Dostavna različica bo obogatena s Fiatovim Grip Control sistemom, ki ob slabših razmerah skrbi za boljši oprijem pogonskih koles.

Obe izpeljanki nove generacije Dobloja bodo izdelovali v Stellantisovi tovarni Vigo v Španiji, kjer že sestavljajo preostalo četverico sorodnikov.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button