AvtomobilizemNovice

Premierno: popolnoma novi BMW X3

Električnega iX3 še ni, elektrifikacijo zastopa priključni hibrid z 90 kilometri avtonomije.

Kot kaže, je letos pomembno leto za bavarskega proizvajalca avtomobilov, saj celovito pomlajujejo ponudbo, hkrati pa dodajajo tudi povsem nove generacije modelov. Zadnji v svežju novitet je X3, ki vstopa v četrto generacijo s kompletno preoblikovano zunanjo podobo, moderno notranjostjo in učinkovitimi pogonskimi sklopi, sicer zaenkrat še brez električne različice.

Najnovejši X3 predstavlja osvežen oblikovalski jezik, ki poudarja njegovo močno in športno prisotnost, hkrati se odmika od prejšnjega nekoliko zadržanega pristopa. Pričakovano je v primerjavi s predhodnikom opazno zrasel, saj v dolžino zdaj meri 4.755 mm in 1.920 mm v višino, medtem ko je v višino s 1.660 mm nekoliko nižji. Novo zunanjost odlikujejo izrazita ledvična maska z edinstvenimi navpičnimi ali diagonalnimi prečkami ter opcijsko osvetljeni obrisi. LED žarometa imata zdaj dnevno osvetlitev v obliki črke L, opcijski prilagodljivi LED enoti pa premoreta nebleščeč matrični sistem dolgega snopa. Silhueto avtomobila zaznamujejo drzni bočni pragovi in elegantna strešna linija, zadaj pa se ponaša z razširjenimi kolesnimi loki in v isti ravnini nameščenim oknom s strešnim krilcem. Izpušne cevi so pri vseh modelih, razen pri različici M Performance, skrite pod odbijačem.

V notranjosti novega X3 se združujeta funkcionalnost in razkošje, saj ponuja prostornost s sodobnim premijskim občutkom. Armaturno ploščo krasi prepoznaven panormamski ukrivljeni panel z 12,3-palčnimi merilniki in 14,9-palčnim informacijskim zaslonom ter interakcijsko vrstico, z volanom z ravnim dnom in novim izbirnikom vožnje. Kabina je zasnovana s svetlimi elementi, ki so v kontrastu z robustnimi odpirali vrat, značilnimi za modele BMW serije X. Standardni električno nastavljivi in ogrevani športni sedeži so oblazinjeni z okolju prijaznimi materiali, opcijske nadgradnje pa prinašajo usnje in instrumentno ploščo iz recikliranega poliestra. Vozilo ponuja precejšen prtljažni prostor, razširljiv od 570 do 1.700 litrov (460 do 1.600 litrov pri priključnem hibridu), vlečna znogljivost vozila pa znaša 2.500 kilogramov.

Pod motornim pokrovom novega X3 se skriva raznolika paleta pogonskih sklopov, vse od učinkovitih bencinskih in dizelskih agregatov, do novega priključnega hibrida. Slednji, z oznako X3 30e xDrive združuje 2-litrski štirivaljni bencinski motor z elektomotorjem s skupno močjo 220 kW (299 KM) in zavojo večje baterije nudi do 90 kilometrov dosega v električnem načinu. Baterijo je mogoče napolniti z izmeničnim tokom z močjo 11 kW. Večina kupcev se bo določila za vstopnega 2-litrskega bencinarja X3 20 xDrive s 153 kW (208 KM) in podporo 48-voltnega blago-hibridnega sistema. Dizelsko plat zaenkrat zastopa X3 20d xDrive z 2-litrsko enoto, ki nudi 145 kW (197 KM) in varčno kombinirano porabo 5,8 litra. Vrh ponudbe bo do prihoda divjega X3 M predstavljal X3 M50 xDrive s 3-litrskim vrstnim šestvaljnim bencinskim motorjem z 48-voltno tehnologijo, ki proizvede 293 kW (398 KM), kar se prevede v pospešek do stotice v 4,6 sekunde. Vse različice so opremljene z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in inteligentnim pogonom na vsa kolesa.

Novi X3 z lažjo, a bolj togo karoserijo in širšim zadnjim kolotekom skrbi za večjo okretnost, stabilnost v zavojih in udobje vožnje. Kakovostno zasnovane komponente podvozja in nadzorni sistemi so natančno uglašeni, kar povečuje natančnost krmiljenja in stabilnost pri vožnji na avtocestah. Opcijsko M športno vzmetenje in zavore, prilagodljivo vzmetenje ter M specifični oblikovni elementi še dodatno izboljšajo dinamične zmogljivosti. Serijsko je na krovu cela vrsta sistemov za pomoč vozniku, kot so opozorilo pred čelnim trkom, sistem opozarjanja pred zapustitvijo voznega pasu in informacijami o omejitvi hitrosti. Serijski je tudi parkirni pomočnik, ki zajema pomočnika za vzvratno vožnjo in kamero. Med dodatnimi sistemi so pomočnik za krmiljenje in nadzor voznega pasu, samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitve in parkirni asistent Professional, ki omogoča daljinski nadzor parkiranja prek pametnega telefona.

V primerjavi s predhodnikom je zbirka serijske opreme bogatejša za tripodročno samodejno klimatsko napravo, akustično zasteklitvijo, komfortni dostop, samodejno upravljanje prtljažnih vrat, električno pomična ogledala, alarmni sistem in sistem Live Cockpit Plus z navigacijo v oblaku. Kupci lahko svojega X3 dodatno okrasijo še z ambientalno osvetlitvijo, brezžično polnilnico ter večjim številom USB priključkov. Tehnološko digitalno plat zastopa nova generacija sistema BMW iDrive s funkcijo QuickSelect, ki temelji na operacijskem sistemu OS 9, s poudarkom na upravljanje na dotik in glasovne ukaze. Sistem omogoča neposredno aktiviranje funkcij brez krmarjenja po podmenijih. Nove digitalne storitve vključujejo pretakanje glasbe in videa, igranje iger v avtomobilu ter digitalne možnosti plačila za parkiranje. Standardna integracija pametnih telefonov podpira storitvi Apple CarPlay in Android Auto, aplikacija My BMW App pa omogoča lažje prilagajanje in nastavitev digitalnega ključa.

Novi BMW X3 bo nastajal v tovarnah skupine BMW v Spartanburgu v ZDA in Rosslynu v Južni Afriki. Prihod na trge po Evropi in ZDA je predviden konec letošnjega leta, v začetku leta 2025 pa bo prodaja stekla po vsem svetu.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button