AvtomobilizemNovice

Premierno: novi Mercedes-AMG E 53 Hybrid 4Matic+

Novi E 53 Hybrid predstavlja velik poskok zmogljivosti v primerjavi s predhodnikom.

Mercedes-AMG predstavlja prvo strupeno različico nove generacije razreda E, ki nosi oznako E 53 Hybrid 4Matic+ in združuje zmogljiv šestvaljni motor s hibridnim sklopom, za dodatno poskočnost. Na voljo bo tako v klasični limuzinski obliki, kot praktični karavanski, idealni za očete, ki ne želji žrtvovati športnosti ob nakupu velikega družinskega avtomobila.

Novega Mercedes-AMG E 53 Hybrid 4Matic+ torej poganja poznani 3-litrski vrstni šestvaljni bencinski motor podprt s turbopolnilnikom, kateremu pomaga sinhronski elektromotor. V sodelovanju ustvarita sistemsko moč 430 kW (585 KM) in 750 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v samo 3,8 sekunde z uporabo programa Race Start ter najvišjo hitrost 280 km/h. Elektromotor s 120 kW moči je za boljše pakiranje vgrajen znotraj menjalnika in tako zagotavlja takojšnje podajanje navora bo pospeševanju. Za napajanje elektromotorja skrbi razmeroma velika baterija s kapaciteto 28,6 kWh, kar prav tako omogoča preko 100 kilometrov vožnje v električnem načinu.

Izčrpano baterijo lahko uporabniki napolnijo preko 11-kilovatnega izmeničnega priklopa ali hitrega enosmernega priklopa z močjo 60 kW, ki 80 odstotkov energije zagotovi v 20 minutah. Seveda se baterija med vožnjo polni tudi z regenerativnim zaviranjem z največjo močjo 120 kW. Športa E klasa je za lažje krotenje zmogljivega pogonskega sklopa prejela številne ojačitve karoserije in ukrepe za povečanje togosti, kar zagotavlja predvsem izboljšano stabilnost ter natančnost vožnje. E 53 Hybrid je med drugim opremljen s popolnoma spremenljivim pogonom na vsa kolesa 4Matic+, štirikolesnim krmiljenjem in vzmetenjem AMG Ride Control, kar zagotavlja optimalen oprijem ter uravnoteženo kombinacijo udobja in športnosti, za varno zaviranje pa skrbi zavorni sistem AMG.

Zunanji videz odlikujejo sveži nastopaški oblikovalski elementi značilni za oddelek AMG, kot so osvetljene letve hladilnika, širši blatniki, agresivna odbijača in 19-palčna lahka platišča (opcijsko do 21 palcev), kokpit pa odlikujejo ekskluzivne možnosti oblazinjenja in opcijski zaslon MBUX Superscreen z dodatnim zaslonom za sovoznika. Vozilo ponuja številne načine vožnje, med katerimi sta tudi dve možnosti, specifični za hibridni pogon – Electric za izključno električno vožnjo in Battery Hold za ohranjanje napolnjenosti baterije. Opcijski paket AMG Dynamic Plus izboljša občutek zmogljivosti z elementi, kot so volan AMG Performance, večje zavore in dinamični nosilci motorja.

Za ekskluzivni pridih bo poskrbela omejena izdaja Edition 1 z značilnimi izboljšavami zunanjosti in notranjosti, kot s posebne karoserijske barve, zunanji paket iz ogljikovih vlaken ter sedeži AMG Performance z rumenimi poudarki. Stranke prejmejo tudi prilagojeno avtomobilsko prevleko AMG za dodatno zaščito. Koliko bo potrebno odšteti za novega Mercedes-AMG E 53 Hybrid še ni znano, a pričakujemo lahko vstopno ceno v območju 100 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button