AvtomobilizemNovice

Premierno: novi BMW serije 5 Touring in prvi i5 Touring

Nova karavanska petica tudi na električni pogon.

Šesta generacija BMW-ja serije 5 Touring pomeni pomemben korak naprej na področju inovacij, trajnosti in zmogljivosti. S prilagodljivo arhitekturo, ki podpira bencinski, dizelski, priključno-hibridni in prvič povsem električnega pod oznako i5 Touring, novi model izpolnjuje različne potrebe uporabnikov. Predstavitev v domači Nemčiji, Evropi in na Japonskem se začne maja letos, na drugih trgih pa mesec kasneje.

Novi karavanski BMW serije 5 se ponaša z dinamično raztegnjenimi proporci in drznim oblikovanjem sprednjega dela s sodobnimi interpretacijami značilnih elementov, kot so dvojni žarometi in maska ledvičk. Njegove daljše, širše in višje dimenzije prispevajo k dodatni prisotnosti, medtem ko značilni svetlobni elementi v LED tehnologiji dodajo pridih prefinjenosti. Različne možnosti barv, platišč dimenzije 18 do 21 palcev in opcijski paketi, kot je M športni paket, omogočajo dodatno prilagajanje individualnemu okusu.

V že poznani notranjosti, serija 5 Touring ponuja sodobno in razkošno okolje, ki ga poudarja ukrivljen panoramski panel z 12,3-palčni digitalnimi merilniki in 14,9-palčnim info-zabavnim zaslonom. Standardni veganski notranji materiali na sedežih in volanu zagotavljajo trajnostni vidik ter občutek kakovosti. Opcijske nadgradnje, kot sta Individual Merino usnjeno oblazinjenje in Bowers & Wilkins ozvočenje skrbijo za dodaten komfort.

Karavanska oblika nove petice bo zadostila potrebam družin, saj zagotavlja večjo prostornost od limuzine. Vsestransko uporabna notranjost s prtljažnikom s 570 litri prostornine (1.700 litrov s podrto zadnjo klopjo), je idealna za prosti čas in potovanja. Standardne so nekatere funkcije, kot sta samodejno upravljanje prtljažnih vrat in daljinsko odklepanje naslonjal zadnjih sedežev deljenih v razmerju 40:20:40.

BMW serije 5 Touring ponuja številne možnosti pogonskih sklopov, vključno z dizelskimi motorji, priključnimi hibridi in eletričnim sklopom. Slednji je na voljo v dveh različicah in sicer kot dostopnejši eDrive40 z enim elektromotrjem z 250 kW (340 KM) na zadnji osi ter kot visokozmogljivi M60 xDrive z dvema elektromotorjema s 442 kW (601 KM) in 820 Nm navora. Stotico najmočnejši električar doseže v 3,9 sekundah in pospešuje do 230 km/h. Oba za shranjevanje električne energije uporabljata baterijo z neto kapaciteto 81,2 kWh, ki omogoča do 560 kilometrov dosega pri eDrive40 in 506 km pri M60 xDrive. Standardno vgrajeno polnjenje z izmeničnim tokom doseže moč 11 kW, z doplačilom je na voljo priklop z 22 kW, hitro enosmerni priklop pa podpira moč polnjenja do 205 kW.

Vsi dizelski motorji, ki so na voljo v novem BMW serije 5 Touring, so kombinirani z 48-voltno hibridno tehnologijo in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Štirivaljni motor modelov v 520d Touring in 520d xDrive Touring proizvede največjo moč 145 kW (197 KM) in največji navor 400 Nm. Poleti  bo paleta pogonov dopolnjena z vrstnim šestvaljnim dizelskim motorjem. Hkrati bosta sledili dve modelni različici z najnovejšo generacijo priključno-hibridnega pogona.

BMW serije 5 Touring z uravnoteženo zasnovo podvozja, možnostmi prilagodljivega vzmetenja in naprednimi sistemi za pomoč pri vožnji zagotavlja harmonično kombinacijo športnosti in udobja. Opcijske funkcije, kot sta prilagodljivo podvozje M Professional in polavtomatski sistemi za vožnjo, še dodatno izboljšujejo vozno izkušnjo in postavljajo nove standarde v tem segmentu.

Novi operacijski sistem iDrive ponuja izboljšano funkcionalnost s prenovljenim domačim zaslonom in funkcijo hitrega dostopa QuickSelect. S paketom Connected Package Professional lahko potniki prek platforme AirConsole uživajo v pretakanju videov in igranju iger. Izboljšana integracija pametnih telefonov, povezljivost 5G in daljinske posodobitve programske opreme zagotavljajo, da je vozilo v koraku z najnovejšo tehnologijo.

Šesta generacija BMW serije 5 Touring predstavlja velik korak naprej na področju inovacij, trajnosti in vozne dinamike. S svojimi vsestranskimi možnostmi pogonskih sklopov, razkošno notranjostjo in najsodobnejšo tehnologijo postavlja nova merila v premium segmentu višjega srednjega razreda ter ponuja prepričljivo kombinacijo zmogljivosti, učinkovitosti in vsakodnevne uporabnosti.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button