AvtomobilizemNovice

Predzadnji klic Challengerja v legendarni Black Ghost izvedbi

VIDEO: Cestni dirkalnik iz 1970-ih se vrača kot predzadnja izvedba!

Dodge bo v elektrifikacijo vozil vstopil s slogom, pri čemer bodo razkrili kar sedem t. i. Last Call (ang. zadnji klic) edicij čistokrvnega mišičnjaka Challenger. Tokrat so razkrili predzadnjo šesto po imenu Black Ghost. Ta se navezuje na znameniti Dodge Challenger iz leta 1970, ki si ga je lastil Godfrey Qualls.

O tem kdo je bil gospodič Qualls, po čem slovi znamenita avenija Woodward v Detroitu in zakaj je njegov Challanger imenovan Black Ghost si lahko ogledate v ličnem dokumentarcu spodaj ali na povezavi TUKAJ, medtem ko se bomo mi tokrat osredotočili na izvedenko, ki bo kmalu na voljo v severnoameriških salonih.

 

Pričakujte torej posebno izdajo Challengerja, ki bo po vzoru izvirnika odeta v kovinsko črno karoserijsko barvo s kar nekaj kromanih dodatkov, medtem ko bo streha obarvana v aligatorjevo Gator Skin grafiko. Za posebne dodatke so pričakovano zadolženi pri hišnem oddelku Mopar, kjer bodo pripravili tudi notranje oblazinjenje v alkantari in Laguna usnju ter kopico emblemov Black Ghost. Vas najverjetneje zanima predvsem kateri V8 bo srkal oktanske litre?

Izvirnik je imel nameščen kar 426 kubičnih inčev (7 litrov!) zajeten V8 HEMI agregat z vzdevkom Elephant, medtem ko bo obujeni Black Ghost pričakovano temeljil na modelu Challenger SRT Hellcat Redeye Widebody, čigar prisilno polnjeni 6,2-litrski HEMI V8 zmore neskromnih 808 KM, v različici Black Ghost pa so mu inženirji dodali še okroglih deset konjičev. Dovoljšna konjenica, da se tako gnan in nič kaj lahkoten Challenger do stotice požene v zgolj 3,5 sekunde.

Dodge je v letu 1970 izdelal le 70 primerkov Challengerja 426 HEMI V8, medtem ko zaenkrat še niso izdali števila predvidenih vozil. V primeru, da bi si ga želeli ogledati v živo (in morda naročiti), hitro na splet po letalske karte za Las Vegas – Challenger Black Ghost se bo namreč predstavil na avtomobilskem salonu SEMA med 1. in 4. novembrom.

Blaž Likovič
foto: Dodge

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button