AvtomobilizemNovice

Predstavlja se prenovljena Ford Fiesta

Poslednji hura za bencinsko Fiesto v osveženi podobi.

Urbana okolja kljub krosover evforiji ostajajo glavno prizorišče mestnih malčkov, kjer se praktično na vrhu lestvice zadržuje Ford Fiesta, ki je zardi starajočega videza in tehnologije počasi izgubljala boj. Sedaj vrača udarec konkurenci s prenovljenim videzom, sodobnejšo tehniko in elektrificiranimi motorji.

Čeprav moramo preleteti kar nekaj področij novosti, se bomo najprej ustavili pri najbolj zanimivi različici – poskočna Fiesta ST. Fordov briljanten kompakten »hot-hatch« ohranja svoj 1,5-litrski turbo trivaljnik z 200 KM vendar zmore povečanih 320 Nm navora. Poleg oblikovnih sprememb v slogu ostalih modelov je ST bogatejši za strupno zeleno karoserijsko barvo pobrano iz lista dodatne opreme pri Pumi ST in par novih školjkastih sedežev razvitih pod domačo streho. Zamenjujeta stara Recaro sedeža, saj naj bi bil lasten dizajn in inženiring pri tolikšni količini proizvodnje cenejša, obenem naj bi nova ponujala več opore ter 14-smerno nastavljanje. Na drugih področjih se ST ni bistveno spremenil, kar je modro, glede na dominantnost v razredu malih poskočnih kombilimuzin, kjer Fiesto ST malenkost ogroža le novi Hyundai i20 N.

Nižje situirane Fieste se ponašajo z več oblikovne svežine, obenem se glede na različico lepše razlikujejo med seboj. Med novostmi so žarometi sedaj standardno v LED tehniki, pri doplačilu tudi z matrično tehnologijo, povečana sprednja maska hladilnika z različnimi vzorci glede na model, nova postavitev in rahlo zatemnjeni svetili zadaj. Prenovljena Fiesta bo odeta v nekaj novih karoserijskih barvah, sveža so oblikovanja platišč, kot zanimivost pa v ponudbi ostaja trivratna izvedenka.

Okrnjene so spremembe tudi v notranjosti, hitro opazne le pri dodatku 12,3-palčnih digitalnih merilnikov, sredinski 8-palčni zaslon recimo ostaja nespremenjen. Sicer bodo za dodatno udobje med vožnjo poskrbeli povezljivost z Apple CarPlay in Android Auto storitvama z glasovnim upravljanjem, brezžični polnilec in odlični Bang & Olufsen avdio sistem z 10 zvočniki. Ford je poskrbel še za povečano varnost v prometu z vgradnjo dodatnih varnostnih sistemov, kot je na primer opozorilnik na napačno smer, ki z uporabo kamere in satelitske navigacije preprečuje vožnjo v napačni smeri avtoceste.

Med največje spremembe ob prenovi Fieste lahko brez dvoma štejemo elektrifikacijo oziroma prihod hibridno navdahnjenih motorjev. Gre namreč za 48-voltno blago hibridno tehnologijo, katero smo že spoznali pri sorodni Pumi, ki sodeluje z litrskim trivaljnim bencinskim motorjem v konfiguraciji moči 125 KM ali 155 KM. Čisto električnega dometa ni, bosta pa za nekaj odstotkov padli poraba in izpusti ogljikovega dioksida. Osnovi v ponudbi bo ostal klasičen litrski Ecoboost bencinar s 100 konjiči in ročnim menjalnikom, medtem ko bosta blaga hibrida na voljo tudi s samodejnim menjalnikom.

Če ste morda razočarani nad tehnologijo, je potrebno objasniti, da gre na nek način le za kratkotrajno rešitev, saj namerava modri oval do leta 2026 na Evropskih tleh doseči brez emisijski cilj pri vseh modelih. Vse skupaj bo vrhunec doseglo leta 2030, ko želijo v Evropi postati popolnoma električna znamka. Kot kaže, je trenutna Fiesta zadnja s pristnimi motorji na notranje izgorevanje, zato le uživajte za volanom nabrušene ST, dokler še lahko.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button