AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Predstavlja se drugi novodobni Smart #3

Premieri v Šanghaju bo kmalu sledila predstavitev na evropskem trgu.

Smart je na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil novi model #3, njihov prvi kupe SUV, ki tesno sledi smernicam manjšega modela #1. Pod oblikovanje se je podpisala Mercedesova globalna oblikovalska ekipa, glavnico snovanja je predstavljala sodobna povezljivost.

Novega Smarta #3 opredeljujejo preproste in elegantne linije, z nekaj atletskimi potezami, ki skrbijo za čim boljši aerodinamični izkoristek. Karoserijo poudarjajo različne športne podrobnosti, sprednji del opisujejo značilni CyberSparks LED žarometi in nos »morskega psa«, odbijač pa krasi odrezava spodnja maska s stranskima režama. Streha je zasnovana tako, da deluje kot lebdeč pokrov, hkrati se proti zadku zaključi v nekakšne fastback slogu, z manjšim krilcem in vzdolžno osvetlitvijo.

Športno obarvana je tudi notranjost, z vozniško usmerjenim kokpitom in raznimi zaokroženimi oblikami – zračniki in armaturna plošča. Le-to na sredini zastopa zajeten 12,8-palčni zaslon na dotik, pred voznikom pa so nameščeni dodatni 9,2-palčni digitalni merilniki. Zračno in prijetno kabino dopolnjuje ambientalna osvetlitev, sprednja potnika bosta razvaja športna sedeža z vgrajenim naslonom glave, medtem ko bodo za kakovostno glasbeno izkušnjo poskrbelo 13 zvočnikov avdio sistema znamke Beats.

Čeprav natančni tehnični podatki še niso znani, zaradi tesne povezave z manjšim #1, pričakujemo uporabo številnih sorodnih komponent, kar zajema tudi platformo SEA. Pri modelu #1 je nanjo nameščena baterija s kapaciteto 66 kWh, ki energijo dovaja enemu ali dvema elektromotorjema. Standardni model premore 272 KM in 343 Nm navora, nabrušena različica Brabus s parom elektromotorjev pa 428 KM, kar zadošča za pospešek do stotice v 3,9 sekundah. Najnovejši član pomlajenje Smartove ponudbe bo evropsko premiero doživel septembra letos na sejmu IAA, s prodajo naj bi pričeli zgodaj leta 2024. Podrobnejše informacije o evropski različici bodo znane v kratkem.

Žiga Kolman
foto: Smart

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button