AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Predpremierno razkritje Kiinega križanca EV6

Nova električna Kia EV6 je s seboj pripeljala novo oblikovalsko filozofijo podjetja.

Če so prejšnji teden pri Kii dražili z zasenčenimi fotografijami prvega popolnoma električnega avtomobila, so nam začetek tega tedna polepšali s prvim uradnim razkritjem. Sicer so nam namenili le vizualni vpogled, na tehnične podrobnosti bomo morali počakati do konca meseca.

EV6 je, kot smo že predstavili, Kiin prvi namenski električen avtomobil, izdelan na najnovejši E-GMP platformi, katero si deli z retro oblikovanim Hyundaijem Ionq 5. Ne gre le za nov avtomobil, temveč tudi za uvod novega oblikovalskega jezika ali bolje rečeno filozofije “združeni kontrasti”, ki temelji na 5 stebrih: drznost narave, veselje z razlogom, moč napredka, tehnologija za življenje in napetost za spokojnost. Navdih so našli v nasprotjih, katere najdemo v naravi in med ljudmi. Kot pričakovano so bo filozofija prenesla na vse prihajajoče modele, električne in klasične, kar vključuje nov dizajn maske “tigrov nos”.

Oblikovno se EV6 spogleduje s kupejevskimi križanci, na kar namiguje položno steklo prtljažnih vrat, a je za razliko od pravih SUV-jev višje od tal oddaljen zardi velikih koles – po fotografijah sodeč so nekje 20-palčna. Značilna oblikovna elementa sta stranska pragova, ki se z rahlim naklonom čez zadnji kolesi združujeta v LED osvetlitev zadka, raztegnjeno čez celotno širino. Pod določenim kotom na hitro celo spominja na Aston Martina DBX. Seveda ima svež zapis tudi sprednja osvetlitev in maska, vse skupaj dopolnjujejo okrepljeni kolesni loki.

Notranjost v primerjavi z Ioniq 5 ni tako drzna, ohranjujejo bolj tradicionalen videz, z dvema velikima zaslonoma, ločenim klimatskim nadzorom s haptičnimi tipkami in novim dvokrakim volanom. Morda lahko omenimo še, da so sedeži odeti v reciklirane materiale.

Kot smo omenili že na začetku, tehničnih podrobnosti še ni, vseeno lahko glede na podobnost z Ioniq 5, pričakujemo konfiguracijo z enim ali dvema elektromotorjema povezana z 58 ali 73 kWh baterijo.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button