AvtomobilizemNoviceSaloni

Predogled salona mobilnosti v Münchnu

Kaj vse pričakujemo na Münchenskem IAA salonu mobilnosti letošnjega septembra.

6. septembra letos bo vrata novinarjem odprl prvi avtomobilistični salon v Münchnu, dan zatem pa javni publiki. Dogodek uradno imenovan IAA Mobility se bo razprostiral čez celotno mesto, s tradicionalnimi razstavnimi prostori, prikazovanji v centru mesta in celo testno stezo, ki povezuje dve osrednji točki.

Na enem izmed največjih avtomobilističnih dogodkov letošnjega leta, se bo predstavila številna nova vozila, katerih se bomo dotaknili nekoliko kasneje. Udeležbo so do sedaj že potrdili naslednji: Audi, BMW, Cupra, Ford, Hyundai, Mercedes, MINI, Polestar, Porsche, Renault, Rolls-Royce, Smart in Volkswagen, le redki pa so razkrili, kaj bodo pripeljali na šov. Med odmevnejšimi novicami je odklonitev udeležbe mladega koncerna Stellantis, kamor spadajo Opel, Peugeot, Citroën, Fiat in še mnogi ostali.

Salon mobilnosti v Münchnu, ki letos zamenjuje tradicionalen dogodek v Frankfurtu, bo zasnovan okoli glavne točke, nekakšnega tipičnega salonskega območja z novimi predstavitvami. Tam bodo lahko novinarji in različni mediji, ob pogovorih s smetano industrije izkopali ekskluzivne zgodbe.

Drugo prizorišče bo Blue Lane, testna steza s katero bodo povezali konferenčni center z mestni jedrom, kjer bodo lahko obiskovalci preizkusili nove produkte, od avtomobilov do koles – glede na to, da se salon fokusira na vse vrste mobilnosti in ne la avtomobile. Zadnje prizorišče bo Open Space v mestnem centu, kjer se bo odvijalo več zabavnejših vsebin.

Preletimo sedaj na hitro čez večje, težko pričakovane novosti Münchenskega salona. Med bučnimi in že draženimi novosti do trio Audi »Sphere« konceptov – športnega Sky Sphere, luksuznega Grand Sphere in SUV-ja Urban Sphere. Domačini (BMW) naj bi dogodek izkoristili za razkritje nove generacije serije 7, vsaj v obliki koncepta, s katerim nameravajo prikazati platformo, ki sprejme tako klasične kot električne pogonske sklope.

S premijskih znamk preidemo na dostopnejšo Dacio, ki bo svetu predstavila novega sedemsedežnega enoprostorca Lodgy, zasnovanega na moderni arhitekturi, z aktualnimi motorji ponujenimi pod pokrovom Sandera.

Srebrne puščice nameravajo salon zasuti s kar osmimi novimi modeli, vključno s petimi čistimi električarji in novim zmogljivim hibridom. Najpomembnejši bo Mercedes EQE limuzina, manjši brat pregrešnega EQS. Pregrinjala bo odvrgel tudi prvi električni AMG, prvi električni Maybach (EQS SUV) in razred C prvikrat odet v All-Terrain oblačila.

Veliko ofenzivo pripravlja francoski Renault, glavni adut bo električni Megane E-Tech, pomemben konkurent v boju z Volkswagnom ID.3. Pričakujemo še nastop retro koncepta Renault 5, celotne hibridizirane Megane flote in ostalih vozil izpod okrilja podznamke Mobilize, kjer razvijajo urbana vozila – Duo, Bento, Limo in Hippo. Gre za nekakšno nasledstvo posebneža Twizy, s sodobnim načinom souporabe.

Žiga Kolman
foto: IAA

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button