AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceV razmislekZanimivosti

Precejšen delež voznikov ne pozna osnovnih veščin

Statistika razkriva (ne)znanje evropskih voznikov.

Nedavno razkriti statistični rezultati evropskih razkrivajo precejšnje luknje v znanju voznikov. Nekoč nekdaj smo morali ob opravljanju vozniškega izpita nakazati menjavo gume, pokazati njihovo globino profila in morda celo nakazati namestitev zimskih verig. Danes se je fokus preselil na vihtenje volana in izkušnje glede varne vožnje. Morda to vendarle ni dovolj …

Zgoraj omenjena anketa namreč razkriva, da vsak četrti od desetih vprašanih ne razume pojma »globina profila«, kaj šele, da bi ga preverila. Pri tem vprašanju je najbolj »na udaru« skupina mladih voznikov, torej starih med 18 in 34 let s 53-odstotnim deležem, medtem ko jih je nepoznavanje tega v skupini starih med 34 in 50 priznala tretjina vprašanih.

Nadalje jih je 56 odstotkov odgovorilo, da ne zna uporabiti vžigalnih kablov za zagon vozila z izpraznjenim akumulatorjem, za odstotek ali dva pa je bil nižji delež tistih, ki se menjave metlice brisalca ne bi lotili sami. Dobra tretjina jih recimo ne zna preveriti nivo olja v agregatu.

Delež praktičnih voznikov, ki bi poznali osnove delovanja vozila in ga znali vzdrževati v smislu dobrega gospodarja torej pada. K sreči lahko zaključimo, da je vsak šesti od desetih v tej anketi odvrnil, da bi želel pridobiti več praktičnega znanja z zgoraj omenjenih vzdrževalnih aktivnosti.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button