AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Praktično nedotaknjeni Bugatti EB110 našel novega lastnika za dobra 2 milijona!

Italijanski športno-razkošni posebnež v zameno za luksuzno stanovanje v prestolnici.

Devetdeseta so bila leta ekonomskega vzpona, divjih zabav in nasploh precej eksperimentalna tudi na področju avtomobilizma. Takrat je kar precej znanih in manj znanih podjetij »pomakalo« svoje prste v segment super športnih vozil, vse od Vectorja pa do recimo bolj znanega Jaguarja. Med njimi je svoj delež zagotovo odškrtnil tudi Bugatti s svojo (danes) ikono – EB110.

Če ste mnenja, da sta Bugattijeva modela Veyron in Chiron redka primerka, naj vas razsvetlimo, da so EB110 primerkov izdelali zgolj in le 150. Tokrat je bil na dražbi predstavljen izredno ohranjeni EB110, za katerega ste se lahko potegovali tudi vi. No, novi lastnik je moral odšteti 2,1 milijona dolarjev, kolikor je znašal izkupiček ob predaji lastniških papirjev.

Bugatti je po smrti svojega ustanovitelja Ettoreja v letu 1947 vse do sredine 80-ih stopical na mestu, ko je znamko odkupil italijanski poslovnež Romano Artioli. In model EB110 je vozilo s katerim so oživili znamko in jo postavili nazaj na avtomobilski zemljevid.

Bugatti EB110 GT ima nameščen 3,5-litrski quad-turbo V12, ki je spojen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. S končno hitrostjo 350 km/h je prehitel takrat (l. 1992) najhitrejšega serijskega štirikolesnika Jaguar XJ220, vendar ne za dolgo, saj je čez nekaj mesecev na asfalt zapeljal danes legendarni McLaren F1. Dotični EB110, ki išče novo garažo, je večinoma življenjske poti služil kot razstavno vozilo in ima tako prevoženih zgolj 1.095 kilometrov.

Blaž Likovič
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button