AvtomobilizemNovice

Praga kmalu z radikalnim hiperšportnikom

Češko motošportno podjetje napoveduje cestni dirkalnik, ki bo kljuboval KTM-u X-Bow.

Praga, češka avtomobilistična znamka, znana po izdelavi dirkalnikov, se z novim lahkotnim, karbonskim in visoko zmogljivim hiperšportnikom, podaja na ceste. Gre za prvi cestno legalen avtomobil po omejeni seriji modela R1R iz leta 2015.

Praga je poleg tega, da je zgodovinsko znana po izdelavi težkih tovornjakov, motociklov, traktorjev, čolnov, letal, tankov in gokartov, v zadnjih letih postala tudi vodilna svetovna znamka v motošportu. Podjetje je razkriva, da bo njegov novi hiperšportnik zagotavljal ekstremne zmogljivosti za prave entuziaste.

Cestno zverino bo poganjal bencinski motor, prodajal pa se bo vzporedno z lahkotnim aerodinamičnim enosedežnim bolidom R1, oba bosta imela skupno osredotočanje na čim boljšo dinamiko na dirkaški stezi. Na dražilnem posnetku je mogoče opaziti oblikovanje s kokpitom, široko postavo, pokrita kolesa, dvojni titanski izpušni sistem in zavore proizvajalca Alcon. Za razliko od dirkalne različice, serijska različica ne bo opremljena z ogromnim zadnjim krilcem.

Na natančnejše podatke o zmogljivosti bo potrebno počakati do premiere 23. novembra, nato v naslednjem letu sledi zagon proizvodnje, ko bo znamka praznovala svojo 116. obletnico. Za lažjo predstavo, dirkalnega brata R1 s 643 kilogrami mase, poganja sredinsko nameščen štirivaljni motor, ki ustvari 365 KM in 395 Nm navora. Pragina najnovejša mojstrovina bo nedvomno izdelana v izjemno omejenem številu, cena pa bo izenačena s konkurenco, kot je denimo prihajajoči McMurtry Spéirling, ki se bo besedah ustvarjalcev cenil s sedemmestnim zneskom.

Žiga Kolman
foto: Praga

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button