AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Poznate Mazdino rdečico?

Ena barva pri Mazdi še posebej izstopa … Ni težko ugotoviti, katera!

Mazda meni, da je barva ključni element zunanje podobe vozila. Svoja prizadevanja usmerjajo v razvoj barv, ki poudarjajo dinamičen in nežen izraz v skladu z oblikovalsko tematiko Kodo – duša gibanja. Artisan Red Premium, četrta barva Takuminuri, je bila razvita z namenom razširiti paleto pogledov sveta na rdečo barvo, eno od barv, ki simbolizira Mazdo in predstavlja vrhunec evolucije Takuminuri 10 let po objavi prve barve Soul Red Premium.

Barva Artisan Red Premium že z imenom sporoča, da so to rdečo barvo ustvarili mojstri rokodelci (angl. artisan). Ta rdeča barva, ki je rezultat sodelovanja Mazdinih oblikovalcev, inženirjev in drugih mojstrov obrtnikov, izraža zrel pogled, ki je bolj prefinjen in dovršen od prejšnjih posebnih barv. Za cilj so si zastavili ustvariti rdečo barvo, ki jo najdemo v zrelem vinu. Artisan Red Premium poudarja moč in lepoto utelešene oblike. Ko jo obsijejo žarki svetlobe, prosojna rdeča barva z drobno zrnatostjo svetlo zasije, prevladujoči odtenek pa poskrbi za brezdanjo globino in bogastvo z izjemnim kontrastom.

Takuminuri, kar v prevodu pomeni ‘rokodelsko barvanje’, je Mazdina tehnologija lakiranja, ki zagotavlja natančen, izjemno kakovosten videz barve vozila, kot bi jo na liniji serijske proizvodnje avtomobilov nanesle roke izurjenega obrtniškega mojstra.

Podobno kot Soul Red Crystal je tudi barva Artisan Red Premium sestavljena iz treh slojev: prozorne plasti, prosojne barve in odsevnega/absorpcijskega sloja. Združuje estetski videz in manjši vpliv na okolje. Za prosojno plast barve je uporabljen bogat kromatski pigment, ki ga ljudje zaznavajo kot najbolj rdečo med rdečimi; ta pigment uporabljamo tudi za Soul Red Crystal. Za odsevni/absorpcijski sloj so uporabili tehnologijo, ki v enakomernih presledkih bolj gladko poravnava aluminijaste luske. To tehnologijo smo uporabili tudi pri tretji barvi Takuminuri Rhodium White Premium.

V celotni regiji SMG (le ta vsebuje naslednje države: Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Črna gora, Grčija, Hrvaška, Irska, Kosovo, Madžarska, Malta, Moldavija, Portugalska, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Turčija) je rdeča barva zelo priljubljena – v zadnjih 10 letih je v povprečju 33 % kupcev pri nakupu Mazde izbralo prav to barvo. Češka je rekorderka s 45 % prodanih Mazdinih vozil v tej posebni barvi, sledita ji Romunija in Slovaška s 40 %. V Sloveniji se je za barvo Mazda Soul Red odločilo nekaj več kot 31 % kupcev.

Rudi Leskovec
foto: caranduser, Mazda

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button