AvtomobilizemNovice

Povsem novi BMW serije 5 tudi kot električni i5

Serija 5 se v osmi generaciji ponekod še oklepa tradicije, drugod vstopa v prihodnost.

Na bavarskem se je odvila velika premiera nove osme generacije BMW-ja serije 5, ki predstavlja največjo spremembo v zgodovini tega modela, namreč prvič do sedaj bo na voljo tudi v električni izvedbi i5. Sprva bo nova serija 5 svojo pot začela kot limuzina, karavan sledi prihodnje leto, kupci bodo imeli široko izbiro pogonskih sklopov.

Če so se prejšnje generacije BMW-ja serije 5 precej bolj oklepale tradicije oblikovanja, z novim predstavljajo veliko bolj drzen pristop, a še vedno brez velikih sprednjih ledvičk, kot pri večjih modelih i7 in X7, saj so se izkazale za precej kontroverzne, kar bi lahko vplivalo na prodajo drugega najbolj uspešnega modela. Sprednji del prav tako ohranja žarometa v enem kosu, več odrezavih potez, črno obarvan spodnji del maske, dva zračnika ob straneh in izrazito oblikovan pokrov motorja. Ob straneh se nadaljuje z novimi bočnimi potezami, zlitimi vratnimi kljukami, črno obarvanima pragovoma in sveže zasnovanimi 18- do 21-palčnimi platišči. Najbolj neobičajna je zasnova zadka z dvojno vzdolžno osvetlitvijo in izrazitim difuzorjem v črnini.

Nova zasnova in nove oblikovne smernice so prinesle dodatne milimetre v vseh pogledih, saj je za 97 mm daljši od predhodnika, 32 mm širši ter ima dva dodatna centimetra v medosju, kar pomeni več prostora v kabini. Prtljažnik s 520-litri prostornine ni večji kot prej, pri električnem i5 pa je dodatno skrčen na 490 litrov. Pogled v notranjost razkriva trendovski pristop s panoramskim steklenim panelom z 12,3-palčnim zaslonom namesto merilnikov in 14,9-palčnim osrednjim informacijskim zaslonom na dotik, prek katerega je speljano tudi upravljanje klimatske naprave. Pod njim se nahaja manjša interaktivna vrstica z osvetljenim ozadjem, ki omogoča hitro prilagajanje osnovnih funkcij klime in sedežev. Očiščena sredinska konzola nosi le manjšo ročico zbirnika smeri vožnje, vrtljiv gumb operacijskega sistema in nekaj dodatnih tipk. Celotna kabina bo standardno odeta v veganske materiale, tudi pri vstopnem modelu, a ljubitelji kakovosti bodo še vedno lahko izbrali pravo Merino usnje.

Poleg oblikovne revolucije, se je manjša odvila tudi pod površjem nove serije 5, saj bodo poleg elektrificiranih bencinskih in dizelskih motorjev ponudili popolnoma električni pogon. Osnovni model bo zadaj gnani 520i z 2-litrskim štirivaljnim turbobencinskim motorjem, v kombinaciji z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom. S 153 kW (208 KM) in 330 NM bo lahko do stotice pospešil v 7,5 sekundah in povrnil povprečno porabo 5,7 litrov. Alternativo z boljšo porabo bo predstavljal 520d z 2-litrskim dizelskim motorjem s 145 kW (197 KM) in 400 Nm navora. Oba motorja bosta združena z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in ponujena z xDrive štirikolesnim pogonom. Motorna paleta bo leta 2024 obogatena s šestvaljniki in priključnimi hibridi.

Trenuten vrh ponudbe bo zastopal električni i5 M60 xDrive s pesto generacijo električnega pogona eDrive. Par elektromotorjev omogoča visoko zmogljivost 442 kW (601 KM) in 820 Nm navora, kar bo zadoščalo za poskok o stotice v 3,8 sekundah, najvišja hitrost znaša 230 km/h. Baterija s kapaciteto 81,2 kWh bo omogočala do 516 kilometrov avtonomije. Komur se zdi i5 M60 preveč, bo lahko izbral bolj umirjeno različico eDrive40 z enim elektromotorjem z 250 kW (340 KM) in 430 Nm na zadnji osi, ki lahko z enim polnjenjem prevozi do 582 kilometrov, z omejitvijo moči v načinu Max Range lahko za 25 odstotkov prispevamo k podaljšanju poti. Pri obeh bo standardno izmenično polnjenje z močjo 11 kW, kar lahko nadgradimo na 22 kW, hitro polnjenje sprejme največ 205 kW, dovolj za povrnjenih 80 odstotkov v 30 minutah.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button