AvtomobilizemNovice

Povsem novi BMW M4 GT4

Prispel je manjši brat divjega M4 GT3 s 550 KM in zevajočim obrazom.

BMW je razkril novega M4 GT4, ki predstavlja 187.000-evrsko vstopnico v svet motošporta višjih razredov. Precej ugodno, če upoštevamo, da bo za najbolj nabrušeno serijsko izvedenko M4 CSL potrebno odšteti najmanj 165 tisočakov, za konkurenčnega Porsche Cayman GT4 RS Clubsport pa skoraj 200 tisoč evrov.

Z novo generacijo GT4 dirkalnika stopajo velik korak naprej, s številnimi znanji pridobljenimi pri večjem bratu GT3, predvsem na področju aerodinamike in materialov, saj je večji delež karoserije izdelan iz Bcomp naravnih kompozitov, vključno z zajetnim zadnjim krilcem. Za pogon novinca bo zadolžen poznan 3-litrski prisilno polnjen vrstni šestvaljnik s 405 kW (550 KM) in 650 Nm navora, kakor velijo razredne regulacije, v kombinaciji s sedemstopenjskim ZF samodejnim menjalnikom ter 10-stopenjsko nastavljivim sistemom nadzora zdrsa pogonskih koles.

Kabina je pričakovano špartanska z mnogimi obveznimi dirkaškimi elementi, kot je par Recaro školjkastih sedežev, multifunkcijski volan proizvajalca Fanatec, varnostna kletka in večtočkovno vpetje pasov. Velika novost je sistem M Track Cockpit, ki omogoča hitrejši dostop do nastavitev in pregleda informacij, brez potrebe po priklopu s prenosnim računalnikom.

»Sprejeli smo izziv razviti naslednika zelo uspešne prve generacije BMW M4 GT4,« pravi vodja BMW-jevega oddelka M, Franciscus van Meel. »Na podlagi številnih povratnih informacij strank, naše izkušene razvojne ekipe in nove šeste generacije serijskega vozila BMW M4, je nastal hitrejši, zanesljivejši in zelo čustven novi BMW M4 GT4.«

Proizvodnjo novega GT4 dirkalnika bodo zagnali leto oktobra, prvi primerki bodo strankam dostavljeni ob pravem času za nastop v sezoni 2023. Avtomobil trenutno vstopa v zadnjo razvojno fazo z velikim testom na naslednji vztrajnostni preizkušnji na Nürburgringu in 24-urni dirki v Portimau.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button