AvtomobilizemNovice

Povečani Highlander za Severno Ameriko

Grand Highlander bo izpolnil potrebe tistih, ki jim je standardni Highlander premajhen.

Na slovenske ceste je še ne tako dolgo nazaj zapeljal največji član Toyotie družine, Highlinder, ki s svojo prostornostjo in sedmimi sedeži navdušuje velik družine. Onkraj Atlantika obožujejo še precej večje SUV-je, zato so pri japonskem velikanu predstavili povečano izvedenko v obliki Grand Highlanderja, ki kljub uporabi enake TNGA-K platforme prinaša nove oblikovne poteze.

Ker je v Ameriki vse večje, je tudi novi Grand Highlander opazno večji od manjšega brata, saj je pridobil 160 mm v dolžino, 50 mm v širino, obenem je precej bolj škatlasto zasnovan. Tako kot Highlinder je na voljo s tretjo vrsto sedežev, vendar zaradi večjih mer ponuja več udobja tudi za odrasle potnike, ob pokončnih zadnjih sedežih je v prtljažniku še vedno dovolj prostora za sedem potovalk, ob podrtju pa se odkrije kar 2,7 kubičnih metrov volumna. Zadnja vrsta je lahko po želji sestavljena iz dveh udobnih sedežev ali trosede klopi.

Za premikanje velikega Highlanderja bodo skrbeli trije motorji, s sprednjim ali štirikolesnim pogonom. Poznana sta že 2,4-litrski turbobencinar z 265 KM in 2,5-litrski hibrid z 248 KM, vrh ponudbe bo predstavljal visoko zmogljivih Hybrid MAX s 362 KM in 542 Nm navora ter standardnim štirikolesnim pogonom. Vsi bodo opremljeni s tremi voznimi načini, SPort, Eco in Normal, štirikolesno gnane različice prejmejo še programe Multi-Terrain Select s programi Mud & Snad, Rock & Dirt ter sneg, za povečano sposobnost na brezpotju.

Prostrana notranjost sledi prepoznavnim smernicam z digitalnimi merilniki in 12,3-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, brezžično povezljivim s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto. Za udobje kot v domačem naslanjaču bodo poskrbeli komfortni sedeži, zmogljivo JBL ozvočenje, sedem USB-C priklopov ter nič manj kot 13 nosilcev za pijačo. Grand Highlander bo ponujen v treh stopnjah opreme – XLE, Limited in Platinum. Izdelovali ga bodo v ameriški tovarni v Princetonu, zanj bodo morali kupci neuradno odšteti preko 40 tisoč dolarjev (37 tisoč evrov).

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button