AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Potrjeno: Prihaja strupeni Hyundai Ioniq 5 N

Ioniq 5 N bo prvi serijski električni športni model Hyundaijevega oddelka N.

Hyundaijeva športna divizija N uradno potrjuje prihod modela Ioniq 5 N, njihovega prvega povsem električnega produkta. Pred kratkim smo spoznali koncepta ali laboratorija na kolesih, RN22e in N Vision 74, katerih tehnologija bo prešla na serijsko izvedenko Ioniq 5 N.

Podrobnosti o poskočni električni kombilimuzini še nekaj časa ne bodo znane, a začetek prodaje je že začrtan za prihodnje leto. Pričakujemo lahko seveda standardne poteze za športno preobrazbo, kot so znižano podvozje, več širine, večje zadnje krilce, nov difuzor, zajetna 21-palčna lahka platišča in več zračnih rež za hlajenje pogona ter baterije. Enaka zgodba bo doletela notranjost z dodatkom školjkastih sedežev, športnega volana, novih grafik digitalnega okolja in kontrastnega prešitja, le da bodo uporabljeni materiali ohranili trajnostni izvor.

Za pogon Ioniq 5 N bo skoraj verjetno skrbel električni sklop sestavljen iz 77,4 kWh baterije in dveh elektromotorjev, ki bosta poganjala vsa štiri kolesa. Če je koncept RN22e merilo, bo sistemska moč znašala 585 KM in 740 Nm navora, dovolj za doseg stotice v 3,5 sekundah. S temi številkami bi se Ioniq 5 N z lahkoto uvrstil med najhitrejše serijske kombilimuzine.

Sicer bomo na krovu našli še veliko inovativnih tehnologij za doseg odlične vozne dinamike. V to zbirko štejemo vektoring navora za hitrejše speljevanje iz zavojev, 3D tiskane komponente za znižanje mase in mogočne zavore s štiribatnimi čeljustmi ter 400 mm zavornimi diski. Pomanjkanje zvočne spremljave motorja z notranjim izgorevanjem bodo nadomestili z umetno ustvarjeno melodijo sistema N Sound+, za več pristnega občutka pa bo skrbel N e-shift, ki replicira vibracije menjave prestav.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button