AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Posodobitev Taycanu prinesla 50 kilometrov več dometa

Sveža sistemska posodobitev Porscheja Taycan ne bo potekala preko spleta, vendar bo z obiskom trgovca mogoče odkleniti do 50 kilometrov dodatnega dometa.

Porsche je napovedal najnovejši sveženj posodobitev električne družine Taycan, ki prinaša izboljšano učinkovitost, več avtonomije, hitrejše polnjenje in spremembe programske opreme. Za prejem novitet žal ne bo mogoč prenos preko spleta (over-the-air), ampak bodo morali lastniki zapeljati do najbližjega trgovca.

Taycan, električni prodajni hit Stuttgartskega proizvajalca, je z nami že od leta 2019 in je v svojem času prejel že številne tehnične posodobitve, saj se poznavanje sistemov vztrajno širi. V tem času so uspeli prodati že preko 75 tisoč Taycanov in prav vsi bodo deležni zadnje nadgradnje. Zaradi kakovostnih povratnih informacij so inženirji uspeli znižati energetsko potratnost sprednjega elektromotorja, za manj trenja v načinih Normal in Range. Baterija bo tako manj obremenjena, kar posledično prinaša več dometa – do 50 kilometrov.

Za lažji pregled nad delovanjem štirikolesnega pogona, so dodali prikaz toka energije na osrednjem zaslonu, prav tako lahko sedaj regenerativno zaviranje deluje v samodejnem načinu in se ne spremeni, tudi ob pretikanju voznih profilov. Zaradi popravkov na področju polnjenja se lahko Taycan z maksimalno močjo polni pri večjem temperaturnem razponu. Najvišja moč sicer ni zrasla, bo pa polnjenje bolj konsistentno. Paket nadgradenj sedaj omogoča razširitev na izmenično polnjenje z močjo 22 kW, kar doprinese še funkcijo Plug and Charge – plačilo polnjenja brez kartice ali aplikacije.

Prenove je bila deležna še Porsche Communication Management (PCM) programska oprema, bogatejša za nove funkcije, sveže oblikovanje menija in optimizirano glasovno upravljanje ter vključeno storitvijo Spotify. Navigacijski sistem bolje filtrira polnilne postaje, več podatkov se izpisuje na projicirnem zaslonu, parkirni pripomoček pa z daljše razdalje najde prosta parkirna mesta. Taycani z letnico 2023 bodo standardno opremljeni z vsem naštetim, starejši modeli bodo brezplačno posodobitev prejeli že letos.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button