AvtomobilizemNovice

Poslovni rezultati skupine Renault za leto 2020

V razmerah pandemije covid-19 je Skupina Renault v letu 2020 skupno prodala 2.949.849 vozil, kar je za 21,3 odstotkov manj kot leto prej, celoten trg pa se je skrčil za 14,2 odstotka. Skupina Renault potrjuje, da je svoje cilje CAFE – tako za osebne avtomobile kot tudi lahka gospodarska vozila – dosegla do konca leta 2020.

Po prvem polletju 2020, ko so na poglavitne trge Skupine zelo močno vplivali pandemija in z njo povezani omejitveni ukrepi, je drugo polletje pokazalo večjo odpornost: prodaja Skupine v Evropi je bila na ravni stanja na trgih.

Na evropskem trgu električnih vozil je znamka Renault podvojila svojo prodajo in potrdila vodilno mesto s 115.888 prodanimi električnih vozili. ZOE je bil najbolje prodajani električni avtomobil, čigar prodaja je zrasla za 114 odstotkov na 100.657 primerkov. Število naročil ob koncu decembra 2020 je bilo za 14 odstotkov večje kot leta 2019, deloma zaradi privlačnosti nove ponudbe hibridov in priključnih hibridov E-TECH, ob tem pa so bile zaloge za 20 odstotkov manjše kot leta 2019.

V letu 2020 je Skupina Renault napredovala v najbolj donosnih prodajnih kanalih, znamka Renault pa je svoj tržni delež v prodaji posameznim kupcem povečala za skoraj celo odstotno točko.

Električna vozila: Renault je vodilna znamka v Evropi

Na naglo rastočem trgu električnih vozil je znamka Renault potrdila svoj vodilno mesto v Evropi s prodajo 115.888 vozil, ki je bila za 101,4 odstotke večja kot leta 2019. Model ZOE je bil najbolje prodajani električen osebni avtomobil s 100.657 prodanimi primerki in 114-odstotno rastjo. V segmentu električnih lahkih gospodarskih vozil je bil Kangoo Z.E. najbolje prodajani model. Renault Twingo Electric in Dacia Spring bosta v letu 2021 še razširila ponudbo električnih vozil Skupine.

Poleg povsem električnih vozil z akumulatorjem (BEV) je Renault poleti v ponudbo uvedel tudi različice E-TECH s hibridnim in priključnim hibridnim pogonom svojih najbolje prodajanih modelov (Clio, Captur in Mégane Grandtour). Tako se je znamka uveljavila na trgu hibridov in priključnih hibridov v Evropi z več kot 30.000 prodanimi primerki, kar pomeni 25 odstotkov naročil teh avtomobilov.

V Evropi

Skupina je prodala 1.443.917 vozil, kar je za 25,8 odstotka manj na trgu, ki je usahnil za 23,6 odstotka. Znamka Renault je svoj tržni delež rahlo povečala na 7,7 odstotka (+ 0,1 odstotne točke) zlasti zahvaljujoč uspešni prenovi modelov segmenta B (Clio, Captur in ZOE) ter uspešni prodajni uvedbi različic E-TECH. Clio je bil najbolje prodajan avtomobil v svojem razredu v Evropi z 227.079 prodanimi primerki. Znamka Renault je tako povečala svoj delež v prodaji individualnim kupcem za skoraj celo odstotno točko.

Znamki Dacia je prodaja upadla za 31,7 odstotka na 385.674 vozil. Sandero je bil že četrto leto zapored najbolje prodajani avtomobil po prodaji individualnim kupcem. Dva od zgodovinskih modelov znamke  – novi Sandero in novi Sandero Stepway – sta bila na trg uvedena ob koncu leta 2020. Dacia je svojo ponudbo okrepila tudi z novimi motorji na dve vrsti goriva (bencin in avtoplin), ki so z oznako ECO-G na voljo v večini modelov in pomenijo že več kot 25 odstotkov njene prodaje v Evropi.

Izven Evrope je prodaja Skupine upadla za 16,5 odstotka, predvsem zaradi 45-odstotnega padca prodaje v Braziliji, ki je bil posledica preusmeritve k bolj donosnim kanalom. V Rusiji, drugem najpomembnejšem trgu Skupine po številu prodanih vozil, je Skupina Renault še naprej vodilna s 30,1-odstotnim tržnim deležem, ki je zrasel za 1,2 odstotne točke. Prodaja je padla za 5,5 odstotka, celoten trg pa za 9,2 odstotka. Znamka LADA je potrdila svoje vodilno mesto na ruskem trgu z 21,5-odstotnim tržnim deležem. LADA Granta in LADA Vesta sta še naprej najbolje prodajana modela v Rusiji.

Rudi Leskovec
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button