AvtomobilizemNovice

Poslednji Renault Megane R.S. Ultime

Omejena izdaja 1.976 primerkov zaključuje delo športnega oddelka Renault Sport.

Pisalo se je leto 1976, ko je Renault ustanovil športno divizijo Renault Sport, s katero so se v svetu avtomobilizma zapisali kot eni najboljših ustvarjalcev poskočnih kombilimuzin. Odmevno ime se je preizkusilo tudi v Formuli 1, svetovnem prvenstvu v reliju in Formuli E. Čeprav se je Renault Sport uradno poslovil že leta 2021, so nadaljevali z izdelavo Megane R.S., ki sedaj dobiva poslednjo izdajo Ultime. Gre za zadnji model z logotipom Renault Sport, naslednje poglavje športnih Renaultov bo odslej pisala športna veja Alpine.

Ekskluzivnega, zbirateljsko obarvanega Megane R.S. Ultime bomo od povprečja ločili po novih grafikah z dvojnim diamantom, katere je navdahnil Renaultov logotip. Le-te krasijo streho in pokrov motorja, zadnji odbijač, vrata ter blatnike. Mat črne grafike se ujemajo s štirimi razpoložljivimi barvami karoserije – črna Star Black, biserna bela, ikonična rumena Sirius Yellow in oranžna Tonic Orange.

Poslovilni Megane R.S. Ultime se med drugim pohvali s 60 mm širšimi sprednjimi in 45 mm širšimi zadnjimi blatniki, ki poskrbijo za nastopaško držo, novimi stranskimi zračniki, žarometi R.S. Vision, večjim osrednjim izpušnim sistemom, manjšim krilcem ter globljim zadnjim difuzorjem. Večina karoserijskih elementov je odetih v črnino, sprednji odbijač pa dodatno krasi napis Ultime.

V notranjosti se nadaljuje dirkaška tematika z Recaro školjkastima sedežema, oblazinjenjem v titansko sivi alkantari in kontrastnimi rdečimi dodatki, medtem ko za opominjanje na redkost skrbjo kovinske ploščice z vgravirano številko modela pred ročico menjalnika. Nanjo se je podpisal celo Lauren Hurgon, voznik in razvojni strokovnjak, ki je celotno kariero posvetil Meganu R.S. in si lasti rekorde na Nürburgringu, v Suzuki in Spa-Francorchampsu.

Maloserijskega Megane R.S. Ultime poganja enak agregat kot izvedenko Trophy, torej štirivaljni turbobencinski motor s 300 KM in 420 Nm, v kombinaciji z dvosklopčnim menjalnikom EDC in mehanskim diferencialom Torsen, kar mu omogoča doseg stotice v 5,7 sekunde. Serijsko so mu namenili oprijemljive Bridgestone Potenza S007 pnevmatike, razvite za Trophy R, 19-palčna platišča Fuji Light, Brembo zavore, znižano podvozje Cup in štirikolesni krmilni sistem 4control. Izdelali bodo 1.976 primerkov, na koliko ga cenijo še ni znano.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button