AvtomobilizemNovice

Poslednji Jaguar F-Type

Posebna izdaja F-Type obeležuje 75 let športnih Jaguarjev z bencinskimi motorji in konec tega obdobja.

Jaguar je predstavil novo posebno izdajo čudovitega F-Type, s katero bodo zaključili poglavje tega modela in se poklonili 75-letom izdelave bencinskih športnih avtomobilov. Uspešno zapuščino velikih mačk, katero je začel divji XK120, bodo na F-Type zabeležili z novimi platišči, emblemi, unikatnim motivom na armaturni plošči, črnimi značkami na maski in pokrovčki sredice platišč.

Morda je za takšno omejeno izdajo najbolj pomembno, da je na voljo zgolj s kompresorsko podprtim 5-litrskim V8 motorjem, ki v standardni obliki proizvede 450 KM, tisti poželjivi pa lahko izberejo različico s 575 KM. S takšnim zverinskim motorjem se več kot odkupijo za pomanjkanje drastičnih oblikovnih sprememb. Kakorkoli, obe posebni izdaji se pohvalita s serijskim adaptivnim vzmetenjem, dodatnimi okrepitvami podvozja in aktivnim elektronskim diferencialom zadaj. Močnejši model R je opremljen s štirikolesnim pogonom, pri šibkejšem je to dodatna opcija.

Kdor si seveda še vedno želi poslednji hura, vendar sta ceni osemvaljnih modelov bistveno previsoki, lahko še vedno izbere vstopni model z 2-litrskim prisilno polnjenim štirivaljnikom s 300 KM, le na embleme »75« bo potrebno pozabiti. Sicer bo potrebno za F-Type P450 s paketom 75 odšteti najmanj 95 tisočakov, medtem ko se mogočni R 75 AWD ceni na slabih 120 tisoč evrov. Oba modela je že mogoče naročiti, prve dostave bodo izvedli v prihodnjem letu, ko mineva 75 let od prihoda XK120 na avtomobilsko sceno. Čeprav se zdi kot grenko slovo, še zdaleč ne pomeni konec športnih modelov, saj Jaguar zaradi gibanja časa, le vstopa v električno dobo.

Žiga Kolman
foto: Jaguar

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button