AvtomobilizemNovice

Poslednji Aventador in zadnji V12 brez hibridne podpore

Lamborghini proslavlja veliki finale tradicionalnega V12 motorja na notranje izgorevanje.

Takšen izgleda konec dinastije najbolj mogočnega Lamborghinija Aventador, s katerim italijanski bikci navdušujejo že več kot desetletje, obenem beležijo konec magičnega V12 motorja brez električne asistence.

Spoznajte poslednjo omejeno serijo Aventadorja LP780-4 Ultimae, zadnji Lamborghini, v osrčju katerega domuje izključno atmosferski dvanajstvaljnik. Aventadorjev naslednik bo še vedno uporabljal V12 motor, a je direktor Stefan Winkelmann že potrdil uporabo priključno hibridne tehnologije. S to potezo bodo končnega Ultimae izstrelili me zvezde, namreč že od začetka prodaje se bo uvrstil med najbolj zaželene Lamborghinije. Vseeno pa jih nameravajo izdelati precejšnje število – 350 kupejev in 250 brezstrešnih Roadsterjev. Nakupna mesta še niso zapolnjena, zato tisti z debelo denarnico pohitite z odločitvijo.

Legendarni 6,5-litrski V12 v izvedbi Ultimae proizvede 780 konjev oziroma 10 KM več od divjega SVJ in 40 KM več od standardnega S, vendar je občutno težji od nekdanjega rekorderja na zeleni pentlji Nordschleife. Pospešek do stotice se odvije v vsega 2,8 sekundah, najvišja hitrost je odmerjena pri 355 km/h. Moč se kot vedno prenaša na vsa štiri kolesa, od Aventadorja S pa je prejel štirikolesno krmiljenje.

Kot pri tehniki, si je oblikovne elemente sposodil pri S in SVJ. Izjema je seveda fiksno krilce od SVJ-a, vendar ohranja dizajni difuzorja in postavitev izpušnih cevi. V notranjosti se bolj spogleduje z udobno nastavljenim S, s parom udobnih sedežev in presežki oblazinjenja v alkantari.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button