AvtomobilizemNovice

Poslednja edicija dirkaškega Forda GT Mk IV kmalu tu!

Najbolj zmogljiv in le za tekmovalne steze.

Pri modrem ovalu so za bližajoče se leto 2023 napovedali prihod zadnje dirkaške različice Forda GT, ki bo pripeljala najvišjo raven zmogljivosti, vodljivosti in napredne tehnologije zahvaljujoč unikatni zasnovi pogona, aerodinamične oblike in karoserije z daljšo medosno razdaljo.

Ultimativni voz bodo »sešili« pri športnem oddelku Ford Performance pri čemer jim bodo asistenco zagotovili pri Multimaticu. Poslednji dirkalni Ford GT bo sestavljen ročno in v le 67 primerkih, pri čemer se cifra navezuje na počastitev originalnega Forda GT Mk IV iz leta 1967.

Posebno pozornost je prejel Fordov znameniti sedemlitrski (427 kubičnih inčev) V8 twin-turbo EcoBoost agregat z več kot 800 KM pod kolesi, saj so ga inženirji in mehaniki kar nekaj časa optimizirali in negovali, da bo poslednji dirkalnik gnal kot so si šefi iz Dearborna v Michiganu zamislili. V Detroitu namreč domuje poslednji ostanek sicer bogate ameriške avtomobilske industrije in čeprav je danes tam ostala le peščica nekdaj izredno bogate avtomobilske industrije, se bori še toliko bolj močno.

Medosna razdalja bo približno 23 centimetrov daljša in tako prilagojena vzdržljivostnim preizkušnjam kot je recimo 24h Le Mansa, kjer je v že omenjenem letu 1967 originalni Ford GT pokoril konkurenco. Celoten projekt ni namenjen raji, kajti vozilo zahteva protivrednost v višini 1,7 milijona evrov, bodo pa lahko kupci svoje rezervacije vložili kar preko spleta in to kmalu po silvestrovanju, medtem ko bodo prve dostave sledile v pomladnih dneh prihodnjega leta.

Blaž Likovič
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button