AvtomobilizemNovice

Porschejeva sintetična goriva čista kot električni avtomobili

Sintetična goriva bi lahko postala rešitev klasičnih avtomobilov.

Usmeritev trenutnih razmer kaže na prihodnost popolnoma električnih vozil, skoraj vsak proizvajalec je že na krovu tega vlakca. Tudi Porsche se temu ni mogel izognit, v ozadju pa so vseeno eksperimentirali s sintetičnimi gorivi, ki bi lahko revolucionirali uporabo motorjev na notranje  izgorevanje.

Po besedah Franka Wailliserja, podpredsednika Porschejevega motošportnega in GT oddelka, bodo takšna alternativna goriva tako emisijsko ničelna kot električarji. Čeprav je trditev drzna, prihaja s strani briljantnega Nemca, torej je vredna nadaljnje pozornosti. Ob razkritju nove generacije 911 GT3 je Walliser dejal, da so sintetična goriva čistejša in brez stranskih produktov, ko bodo začeli s proizvodnjo, pričakujejo 85 odstotno znižanje izpustov ogljikovega dioksida. Pri električnih vozilih je pomembno v zakup vzeti tudi CO2 izpuste pri proizvodnji, z eFuel gorivom lahko Porsche doseže enak nivo čistosti.

Če bo inovativno novo gorivo delovalo, bo popolnoma spremenilo svet avtomobilizma. Čeprav električni avtomobili na površju delujejo ekološko, je vpliv njihove izdelave na okolje zaskrbljujoč. Tukaj se kaže prednost eFuel goriva, saj bo brez večjih predelav uporaben že z obstoječimi vozili. Porsche bo testno proizvodnjo sintetičnega goriva zagnal že prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button