AvtomobilizemNovice

Porschejev Le Mans dirkalnik bo deloval na obnovljivo gorivo

Začenja se testno obdobje Porschejevega LMDh Le Mans dirkalnika.

Porsche Motorsport je sezono otvoril z začetkom testnega obdobja novega Le Mans dirkalnika, za katerega so potrdili tudi uporabo V8 motorja z dvema turbinama, polega standardnega hibridnega sistema in uporabo obnovljivega goriva.

Pri izbiri osrednjega bencinskega motorja, ki bo gnal prototipnega dirkalnika, so imeli pri Porscheju enostavno nalogo, saj imajo trenutno na voljo obširno zbirko vrhunskih agregatov, a na koncu so se odločili za twin-turbo V8 motor, ki se bo najlepše podal h karakteristikam avtomobila, odličen je tudi iz vidika mase in cene.

Obetaven projekt je pred kratkim iz razvojne, prešel na testno stopnjo, začenši na testni stezi v Weissachu, skupaj z novopečeno ekipo Porsche Penske Motorsport. Prototipni dirkalnik osemvaljni motor združuje s standardnimi hibridnimi komponentami – baterija podjetja Williams Advanced Engineering, Boschev elektromotor in nadzorna elektronika ter Xtrac menjalnik. Porschejev in prihajajoč Audijev bolid, bosta uporabljala hišno Multimatic šasijo.

V8 motor v osrčju Porschejevega LMDh stroja bo deloval na obnovljivo gorivo, s čimer želijo močno zmanjšati ogljični odtis, celotna sistemska moč pa bo zaradi pravil odmerjena med 650 in 700 konjskimi močmi. LMDh pravilnik sicer ponuja svobodo pri številu valjev motorja in prostornini, vendar so omejitve pri vrtljajih (maksimalnih 10.000 vrtljajev na minuto) ter glasnost – največ 110 decibelov.

Porschejev veliki borec bo svojo uradno dirkaško premiero doživel januarja 2023, na otvoritveni rundi serije IMSA – 24 urna dirka v Daytoni.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button