AvtomobilizemNovice

Porsche Turbo praznuje abrahama

Velik jubilej bodo obeležili z odmevnim dogodkom za avtomobilske ljubitelje.

Retro Classics v Stuttgartu je zatočišče ljubiteljev klasičnih in športnih avtomobilov po vsem svetu, za znamke Porsche pa je to pomemben dogodek v letnem koledarju, kajti letos praznujejo 50. obletnico modela Turbo. Med 25. in 28. Aprilom bodo pomemben jubilej obeležili pod geslom “Onkraj zmogljivosti – 50 let Porscheja Turbo”.

Potovanje skozi čas se bo začelo s predstavitvijo prvega serijskega modela 911 Turbo na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1974, ki je pomenil prelomni prehod tehnologije iz avtomobilskega športa v serijsko proizvodnjo. Da bi se poglobili v ta ikonični mejnik, bo 27. aprila potekal poseben Turbo Talk, na katerem bo sodeloval monaški dirkač in zmagovalec Le Mansa Stéphane Ortelli, ki ima pomembno zgodovino s Porschejem. Obiskovalci si bodo lahko ogledali izjemne eksponate, vključno z originalnim modelom 911 Turbo s serijsko številko 1, ki je bil predstavljen kot rojstnodnevno darilo Louise Piëch in je zaznamoval začetek novega obdobja v zgodovini podjetja Porsche. Za razliko od poznejših modelov Turbo je to edinstveno darilo ohranilo ozko karoserijo modela 911 Carrera, zato je redek dragulj za navdušence.

Med razstavljenimi zakladibo  tudi model 911 Turbo 3.0 Coupé iz leta 1975, eden od prvih 30 serijsko izdelanih Turbov. Z ročno varjenimi širšimi blatniki in skrbno izdelanimi podrobnostmi ponazarja Porschejevo predanost inženirski odličnosti. Poleg tega bo 911 GT2 s podaljšanimi krilci in dodatnimi odprtinami za dovod zraka navdušil množice s svojo divjo zasnovo. V središču pozornosti bo prav tako model 911 GT1 ’98, lahki dirkalnik z napredni rešitvami tistega časa, ki ga odlikuje monokok iz ogljikovih vlaken in zmogljiv 3,2-litrski šestvaljni motor s približno 404 kW (550 KM). Zaradi izjemnega izkoristka goriva in revolucionarne elektronike v motorju, je bil na dirkah Le Mansa zelo pomemben tekmec.

Ljubitelje modela 911 Turbo S čaka omejena izdaja modela Duet, ki sad sodelovanja Porscheja in letalskega proizvajalca Embraer. Čistokrvni športnik z močjo 650 KM, ki ga je navdihnilo letalstvo, se ponaša s srebrno dvobarvno karoserijo in podrobnostmi, spominjajoč na reaktivne motorje.

Poleg teh izjemnih vozil bo Porsche predstavil tudi eksponate motorjev, ki zajemajo generacije modelov Turbo in ponujajo vpogled v razvoj zmogljivosti in tehnologije skozi leta. V vitrini z arhivskim gradivom, kjer se bo znašla celo originalna risba logotipa Turbo iz leta 1974, bo nudila vpogled v Porschejevo bogato dediščino.

Za navdušence, ki iščejo spominke, muzejska trgovina ponuja izbrano zbirko izdelkov, povezanih s Porschejem, in posebej oblikovane predmete, ki obeležujejo obletnico Turba, kar zagotavlja nepozabno izkušnjo za vse udeležence letošnjega dogodka Retro Classics.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button