AvtomobilizemNovice

Porsche se z novim 963 vrača v Le Mans

Z novim hiperšportnikom se bo porsche udeležil obeh kraljevih karavan vztrajnostnih dirk.

Ob pomisleku na vztrajnostne dirke nam vsekakor najprej na misel pade Porsche, z izredno bogato zgodovino dominance v tej kategoriji motošporta. Z naslednjim letom se s povsem novim hibridnim hiperšportnikom 963, vračajo na ravnice Le Mansa in številnih ostalih legendarnih dirkališč.

Z novim modelom 963 so se predstavili na letošnjem festivalu hitrosti v Goodwoodu, preden pričnejo z maksimalnimi pripravami na vstop na svetovno vzdržljivostno prvenstvo WEC in ameriško različico IMSA WeatherTech SportsCar Championship, začenši s 24-urno preizkušnjo v Daytoni v januarju 2023. Pred začetkom tekmovanj bo svoje zmožnosti pod razvojnim programom pokazal na letošnji dirki v Bahrajnu.

Po večletni uspešni karieri, oziroma skorajšnji dominanci v Le Mansu, je Porsche leta 2018 napovedal nepričakovano slovo od tekmovanja na vztrajnostnem prvenstvu, a sedaj se zaradi vse večje popularnosti in enostavnejšega vstopa vračajo v kraljevi razred. Novi hiperšportni 963 sledi regulacijam razreda LMDh, z zasnovo na šasiji dirkalnika nižje kategorije LMP2, izdelano s strani podjetja Multimatic.

Aerodinamično telo povezam klasično obliko prototipnih dirkalnikov, a je zaradi novih pravil veliko razlik v primerjavi s predhodnikom 919 Hybrid. Sprednja osvetlitev je vzdolžna in precej manjša, vendar še vedno ohranja slog z veliko osrednjo »plavutjo« nad pokrovom motorja, ki usmerja zrak proti zajetem zadnjem krilcu.

Pod površjem tiči 4,6-litrski V8 motor, podprt s parom turbopolnilnikov, ki proizvede 500 kW (680 KM) in si osnovo deli z motorjem vgrajenim v cestnega hiperšportnika 918 Spyder iz leta 2013. Dodatno je podprt s predpisanimi hibridnimi komponentami razvitih s stani Boscha, Williams Advanced Engineeringa in Xtraca.

»Po 7.889 testnih kilometrih v prvi polovici leta 2022 smo na zelo dobri poti, vendar nas do začetka naslednje sezone čaka še veliko dela,« je poudaril Thomas Laudenbach, podpredsednik pri Porsche motošport. »Naš novi Porsche 963 naj bi nadaljeval zapuščino legendarnih modelov, kot so 917, 935, 956, 962 in 919 Hybrid. Prepričan sem, da bomo imeli dobro tehnološko pripravljenost, prav tako pa smo oblikovali ustrezne strukture ekip, ki nam bodo omogočile zmage v razburljivi konkurenci številnih proizvajalcev in različnih konceptov.«

Tako kot sam dirkalnik, je impresivna tudi izbira dirkačev, saj bodo za volan sedla velika imena tega športa, kot so Kévin Estre, Michael Christensen, André Lotterer, Laurens Vanthoor, Matt Campbell, Mathieu Jaminet, Dane Cameron in Felipe Nasr.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button