AvtomobilizemNovice

Porsche Mission X koncept: naslednik 918 Spyderja?

Porsche ob svoji 75. obletnici predstavlja nov koncept hiperšportnega modela.

Porsche je ob 75. obletnici predstavil svoj najnovejši koncept Mission X, ki prikazuje prihodnost športnih avtomobilov in delno napoveduje naslednji kraljevi hiperšportni model. Na izbrani datum pred 75 leti je luč sveta ugledal legendarni 356 Roadster, prvi nosilec imena Porsche in povod za nastanek morda najvplivnejše športne znamke v zgodovini.

Konceptni hiperšportnik se ponaša z navzgor odpirajočimi vrati v slogu Le Mansa in izjemno zmogljivim električnim pogonskim sklopom. Mission X je oblikovna študija in trenutno ni v načrtih za serijsko izdelavo, vendar omogoča vpogled v potencialno smer prihodnjih športnih avtomobilov. Misson X v dolžino meri približno 4,5 metra in v širino dva metra, njegova medosna razdalja pa je podobna kot pri modelih Carrera GT in 918 Spyder. Ponaša se z elegantnim in mišičastim dizajnom z nizko postavljeno karoserijo, odeto v barvo Rocket Metallic in mnogimi elementi iz ogljikovih vlaken.

Notranjost se močno osredotoča na voznika, z asimetričnimi sedeži in številnimi podrobnostmi navdahnjenimi s sveta motošporta. Če bo Mission X kdaj doživel prelevitev v serijsko vozilo, bo z odličnim razmerjem moči in mase, zmogljivimi pogonskim sklopom, izjemnim potiskom k tlom ter bliskovitim sistemom polnjenja baterije zahvaljujoč 900-voltni arhitekturi, postal najhitrejše cestno vozilo na dirkališču Nordschleife, vsaj tako obljubljajo pri Porscheju. Sicer je hitro opazno, da Mission X črpa navdih iz prejšnjih ikoničnih Porschejevih modelov, kot so 959, Carrera GT in 918 Spyder, ki so bili v svojem času prelomni superšportni avtomobili.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button