AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche Mission R koncept: Električen Cayman prihodnosti?

Dirkalni Mission R namiguje na čisto električnega Caymana v letu 2024.

Porsche je na salon v Münchnu pripeljal osupljiv nov koncept električnega dirkalnika, sprva namenjenega posebni podporni dirkaški seriji, podobno kot GT3 Cup, obenem pa namiguje na možnost prihoda kompaktnega serijskega električnega športnika. Ekipa zaslužna za Mission R projekt je potrdila vzporeden razvoj serijskega modela, ki bi lahko postal električna alternativa Caymanu in Boxsterju.

Mission R bodo poganjali baterija s kapaciteto 80 kWh in par elektromotorjev s skupno močjo 800 kW (1.088 KM) v kvalifikacijskem načinu ali z bolj umirjenih 675 KM v dirkaškem programu. Električni drikalnik bo stotico dosegel v vsega 2,5 sekundah in pospeševal do hitrosti 300 km/h. Sicer razkrivajo, da je sprednji elektromotor večino časa zadolžen za regenerativno zaviranje s čimer konstanto hrani baterijo za povečan potencial hitrih krogov na stezi. Postavitev sistema bo nudila enako vozno dinamiko kot pri tradicionalnem športniku s sredinsko nameščenim motorjem.

Porsche ne razkriva kolikšen je domet, vendar lahko Mission R s polno baterijo na dirkališču ob polni obremenitvi prevozi do 45 minut. S koriščenjem popolnoma nove 900-voltne električne arhitekture se lahko priklopi na polnilnico z močjo 340 kW, kar v samo 15 minutah napolni baterijo od 5 do 80 odstotkov.

Po oblikovni plati se Mission R močno spogleduje s Taycanom, s podobno zasnovanima žarometoma s štirim LED elementi, spodnji odbijač recimo skriva PAA (Porsche Active Aerodynamics) aktiven aerodinamičen sistem, ki v sodelovanju z zajetnim zadnjim krilcem poskrbi za zadosten potisk k tlom na stezi. S strani kupejevska linija s parom vrati precej bolj spominja na klasičnega Caymana ali 911. Na novo razvita karbonska varnostna kletka iz enega kosa je integrirana v samo oblikovanje in notranjost avtomobila – takšna zasnova še ne izpolnjuje FIA standardov, vendar upajo no spremembo regulacij pred začetkom proizvodnje. Zadek krasi sedaj že značilen svetilni element čez celotno širino z vključenim Porsche napisom, kar se zna prenesti na serijske modela. Zaključuje ga prej omenjeno mega krilce z aktivnim prilagajanjem.

V kabini v centru kletke najdemo samcat školjkast sedež s 3D tiskanim in izvezenim penastim oblazinjenjem, medtem ko špartansko armaturko zastopata dva zaslona – digitalizirani merilniki in dodatne zaslonček na samem volanu, okrožen z raznimi stikali. Za razliko od številnih avtomobilov takšnega kova, ki nastanejo s predelavo serijskega modela, je Mission R od samega začetka nastajal skupaj s produkcijsko obliko. »Brez dvoma lahko veliko oblikovnih elementov in metod izdelave prenesemo na prihajajoče serijske avtomobila,« je dejal Ingo Bauer-Scheinhütte, odgovorni manager oddelka Advanced Design. »Enaka ekipa sočasno razvija oba modela.«

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button