AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche je razkril nekaj podrobnosti okoli električnega Macana

VIDEO: Nemci pripravljajo svoj prvi električni SUV.

Pri nemški športni znamki Porsche so vendarle potešili nekaj radovednosti avtomobilske srenje, saj so na široko razgrnili podatke o prihajajočem Macanu EV, električnem SUV-ju na plečih pravcate prodajne uspešnice. Klasično gnani Macan je s 87.300 primerki namreč dodobra »nažgal« prodajne številke prvih dveh sledilcev, serije 911 in električnega Taycana. Kaj lahko pričakujemo od Macana EV?

Porsche obljublja najbolj agilen voz v svojem segmentu, saj bo podkovan z več kot 1.000 Nm navora in 600 KM, ki jih bo možno spraviti v galop tako na stezi kot na manj utrjenem terenu. To dokazuje mučenje prototipov na v snegu, blatu in na ledu, precej mučenja pa so testne mule doživele tudi na zaprtih stezah.

Nemci se potihoma hvalisajo, da so uspeli najti pravcati kompromis med zmogljivostjo in učinkovitostjo električnega pogona, poleg tega pa ima Macan EV količnik zračnega upora le 0,25 (klasičen recimo 0,35). 400-voltna baterija naj bi bila precej zajetna s 100 kWh kapacitete, kar naj bi omogočilo do 500 kilometrov avtonomije, polniti pa jo bo moč z 270 kW.

Terensko in dirkaško udejstvovanje bo poleg pogona zagotovilo aktivno upravljanje zračnega vzmetenja in prvič prikazano krmiljenje zadnje preme z zasukom do petih stopinj. V ambientu bodo domovali trije večji zasloni ter projekcijski za povrh. Več bo znanega čez tri dni, ko bo Porsche razgalil svoj prihajajoči električni biser na povezavi TUKAJ in kaj kmalu odprl tudi naročila zanj.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button