AvtomobilizemNovice

Porsche in Manthey skupaj v novo dobo LMGT3 dirkalnikov

Stuttgartski mojstri v poglobljeno sodelovanje z motošportnimi strokovnjaki Manthey Racing.

V prihajajočem letu bo svetovno vztrajnostno prvenstvo WEC pod svoje okrilje prevzelo dirkaško kategorijo FIA GT3, na katero bodo preklopili iz letos ukinjenega razreda GTE-Pro, kjer je Porsche desetletje odlično sodeloval s priznanimi motošportnimi strokovnjaki Manthey. V sezoni 2023 lahko z dirkalnikom 911 RSR namreč sodelujejo le v amaterki kategoriji GTE-Am.

Z letom 2024 se bodo lahko kategorije GT dirkalnikov udeležili le novi z oznako LMGT3, kamor spada tudi Porsche 911 GT3 R zadnje generacije, z zmogljivim šestvaljnim bokser motorjem s 415 kW (565 KM). Zaradi velike popularnosti in posledične številčnosti dirkalnikov v kategoriji Hypercar, bodo imeli v LMGT3 število omejeno le na dve mesti. Porsche si je za soudeležbo izbral ekipo Manthey iz več razlogov, med drugim zaradi poznavanja Porscheja 911 GT3 R z dirk DTM in klasičnih vzdržljivostnih dirk. Poleg tega so ključno vlogo igrale njihove izkušnje iz svetovnega vztrajnostnega prvenstva, kjer so tekmovali s tovarniškim dirkalnikom 911 RSR. Končno je odločitev utrdila Porschejeva uspešna zgodovina z Mantheyjem, vključno s tremi zmagami na legendarni dirki v Le Mansu.

Omejitev startnih mest v novi kategoriji LMGT3 predstavlja za Porsche Motorsport velik izziv pri sodelovanju s strankami, saj imajo letos v kategoriji GT od pet do osem naročniških Porschejev, v razredu hiperavtomobilov pa še dva dirkalnika 963. Kljub temu upajo, da se bo kategorija LMGT3 v prihodnosti dobro razvijala in omogočila sodelovanje večjemu številu moštev strank. Manthey Racing s sedežem v Meuspathu je ena najuspešnejših ekip na mednarodni sceni GT3. S sedmimi zmagami na 24-urni preizkušnji na dirkališču Nürburgring-Nordschleife so rekorderji po številu zmag. V sezoni 2023 je moštvo razširilo svoje interese z dvema dirkalnikoma v prestižni seriji DTM, kjer je Thomas Preining trenutno vodilni v skupnem seštevku.

Ekipo je leta 1996 ustanovil nekdanji dirkač Olaf Manthey in je sprva tekmovala pod imenom Motorsport Team Manthey. Leta 2013 so se združili z Raeder Motorsport, od takrat pa ima Porsche v ekipi kar 51-odstotni delež. Podjetje Manthey Racing, ki ga vodita brata Martin in Nicolas Raeder, je v nekaj desetletjih pridobilo bogate izkušnje in znanje. Medtem ko se WEC pripravlja na uvedbo kategorije LMGT3 leta 2024, Porsche s partnerjem Manthey izpopolnjuje dirkalnik in sestavlja izvrstno ekipo izurjenih dirkačev.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button