AvtomobilizemNovice

Najmogočnejši Porsche Cayenne vseh časov

Cayenne Turbo E-Hybrid postavlja nova merila zmogljivosti.

Porsche predstavlja novi Cayenne Turbo E-Hybrid, nekakšen vrhunec ponudbe SUV-jev, ki ga odlikuje kombinacija izjemnih zmogljivosti, učinkovitosti in vsakodnevne uporabnosti. Ta novost sledi uspešni predstavitvi tretje generacije modela Cayenne v letošnjem letu in utrjuje Porschejevo zavezanost hibridni tehnologiji.

Kot priključni hibrid se Cayenne Turbo E-Hybrid v primerjavi s predhodnikom ponaša s precejšnjim napredkom na področju električnega dosega in surove moči. Novi model pod površjem združuje izvrsten 4-litrski V8 z dvema turbinama, ki v lastni režiji proizvede 441 kW (599 KM) in elektromotor s 130 kW (176 KM). Ta pogonski dvojev doseže skupno moč 544 kW (739 KM) in impresiven navor 950 Nm. S to konfiguracijo se Cayenne Turbo E-Hybrid do stotice požene v 3,7 sekunde in doseže največjo hitrost 295 km/h. Ključno je, da se novi model ponaša s podaljšano električno avtonomijo, ki zaradi posodobljene baterije s kapaciteto 25,9 kWh znaša 82 kilometrov in hitrejšim standardnim izmeničnim polnjenjem z močjo 11 kW.

Cayenne Turbo E-Hybrid je serijsko opremljen s prilagodljivim zračnim vzmetenjem s tehnologijo dveh komor in dveh ventilov, ki hkrati skrbi za več udobja ali dinamične vodljivosti. Poleg tega je na krovu sistem vektoringa navora PTV Plus, z možnostjo izbire dinamičnega nadzora podvozja PDCC in krmiljenja zadnje osi. Zasnova modela Cayenne Turbo E-Hybrid potrjuje njegov kraljevi status med sorodniki. Sprednji del se ponaša s spremenjenim oblikovanjem, s povečanimi dovodi zraka in značilnimi črnimi zračnimi lopaticami. K športni estetiki modela prispevajo obrobe kolesnih lokov, zadnji odbijač v karoserijski barvi, dvojne izpušne cevi iz brušenega nerjavečega jekla in rdeče obarvane zavorne čeljusti.

Tudi notranjost odraža poudarek na športnosti, saj so krasijo aluminijaste okrasne površine, strešna obloga iz materiala Race-Tex in poglobljeni športni sedeži. Model je deležen najnovejših tehnoloških posodobitev, ki so bile uvedene v letu 2023, vključno z novo povsem digitalno instrumentno ploščo, preoblikovano sredinsko konzolo in opcijskim zaslonom za potnike. Za tiste, ki iščejo še več zmogljivosti, bo kot nalašč Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé s paketom GT, po navdihu rekordnega Turbo. Paket GT vključuje posebej nastavljeno 10 mm znižano podvozje, izboljšano odzivnost krmiljenja in serijske karbon-keramične zavore. Kupejevski Cayenne Turbo E-Hybrid s paketom GT pospeši do 100 km/h v samo 3,6 sekunde in doseže največjo hitrost 305 km/h.

Cayenne Turbo E-Hybrid je drugi od treh hibridnih modelov, ki bodo debitirali v letošnjem letu. Za standardnega v SUV obliki bo potrebno v domači Nemčiji odšteti najmanj 176.324 evrov, kupejevska različica se začne pri 179.775 evrih, medtem ko se Cayenne Turbo E-Hybrid s paketom GT ceni na 208.454 evrov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button