AvtomobilizemNovice

Porsche 911 S/T: najboljše za 60 let kultnega športnega avtomobila

911 S/T predstavlja sanje vsakega avtomobilskega purista.

Porsche praznuje posebno 60. obletnico kultnega športnega avtomobila 911 z izdajo purističnega modela 911 S/T. Ta ekskluzivni model združuje prednosti modela 911 GT3 Touring in srce divjega 911 GT3 RS, kar prinaša edinstveno kombinacijo okretnosti, vozne dinamike ter čudovito podobo.

Porsche 911 S/T je navdih za ime našel v najzmogljivejši dirkaško nastrojeni različici prvega predhodnika. Duh legendarnega prednika prenaša v moderno dobo, s čimer ustvarja unikatno vozno izkušnjo v liniji najbolj slavnega športnega avtomobila. 911 S/T je popolna izbira za maksimalen užitek na odprtih cestah. Za doseganje impresivnih zmogljivosti je 911 S/T zasnovan dosledno lahkotno, saj so za sprednji pokrov prtljažnika, streha in vrata izdelani iz plastike okrepljene z ogljikovimi vlakni (CFRP). Serijsko so na voljo tudi druge lahke komponente, na primer magnezijeva platišča, litij-ionska zagonska baterija in tanjše steklene površine. Nekaj kilogramov so prihranili še odstranitvijo krmiljenja zadnjih koles in zmanjšano zvočno izolacijo, kar skupaj privede do mase 1.380 kilogramov oziroma 40 kilogramov manj od standardnega 911 GT3 Touring.

Lahkotno zasnovo so združili z izvrstnim 4-litrskim atmosferskim bokserskim motorjem iz modela 911 GT3 RS, ki proizvede 386 kW (525 KM) in 500 Nm navora ter sodeluje izključno z ročnim menjalnikom s kratkim prestavnim razmerjem. 911 S/T je pridobil novo lahkotno sklopko in enomasni vztrajnik, s čimer je odzivnost motorja še poudarjena, užitek pa povzdignjen na novo raven. Čeprav surove številke zmogljivosti pri tovrstnem športnem avtomobilu niso najpomembnejše, vseeno navduši s pospeškom do stotice v 3,7 sekunde in najvišjo hitrostjo 300 km/h.

911 S/T za razliko od GT3 RS ne nastopa z dirkaško pripravljano aerodinamiko karoserije, temveč je namenjen užitkom na običajnih cestah in je posledično precej bolj eleganten. Tu in tam seveda najdemo kakšne nujne elemente, kot so manjše krilce na zadku in odprtine za usmerjanje zračnih tokov. Notranjost je precej podobna Touringu, z dodatkom školjkastih sedežev iz materiala CFPR, varnostno kletko in možnost izbire paketa Heritage Design, ki poskrbi za edisntveno barvno kombinacijo v slogu originalnega 911. Srečni kupci bodo lahko svojega izbranega Stuttgartskega konjička obogatili še z izbiro ujemajočega časomera Cronograph 1 – 911 S/T.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button