AvtomobilizemNovice

Porsche 911 na rekordni nadmorski višini

Športnik legendarne serije je osvojil 6.734 metrov visok Čilenski vulkan.

Dirkač Romain Dumas je ob podpori mednarodne ekipe dosegel prelomni dosežek, ko je s Porschejem 911 na zahodnem grebenu vulkana Ojos del Salado zapeljal na najvišjo nadmorsko višino doseženo z avtomobilom – 6.734 metrov. Prvič do zdaj je avtomobil zapeljal na dotični vrh, Porsche pa je dokaz zmogljivosti vozila v ekstremnih razmerah s temperaturami približno 20 stopinj pod lediščem in redkejšim zrakom na takšni višini.

Dumas je po izjemni izkušnji in poudaril, da je je novi 911 zmožen preseči višino, ki jo je doslej doseglo katero koli vozilo. Projekt, s katerim je Porsche 911 praznoval 60. obletnico, so podprli svetovni partnerji, kot so HIF Global, Schaeffler Group, Mobil 1 in Tag Heuer. Vozili, ljubkovalno poimenovani Doris in Edith, ki temeljita na modelu 911 Carrera 4S, sta bili prilagojeni zahtevnemu terenu, vključno s portalnimi osmi, posebno zaščito podvozja in sistemom krmiljenja po žici.

Dvojec 911 je deloval izključno na sintetično gorivo eFuels podjetja HIF iz Čila, kar je v skladu s Porschejevo zavezanostjo k trajnostnim virom energije. Ekspedicija je služila tudi kot preizkus sintetičnega goriva, ki se proizvaja v pilotni tovarni Haru Oni v Punta Arenasu. Ekipa je vzpon skrbno načrtovala, se dva tedna aklimatizirala, spremljala zdravstvene kazalnike prek povezanih pametnih ur in kljubovala izzivom, kot je premagovanje balvanskih polj.

Končnega vzpona so se lotili 2. decembra in z odločno zmogljivostjo Porscheja 911 premagala zahtevne terene. Vrh so dosegli ob 15:58 in trenutek obeležili s fotografijo. Previden sestop se je naslednji dan končal v baznem taboru. Kljub temu zasutosti s prahom in manjšimi brazgotinami, je 911 “Edith” ostala pripravljena na nov vzpon. Podvig je temelji na poskusu iz leta 2022 in je presegel prejšnji rekord, saj je doseg višine 6.734 metrov izjemen dosežek v zgodovini avtomobilskih podvigov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button