AvtomobilizemNovice

Porsche 911 Carrera v čast stote obletnice dirke v Le Mansu

Francoske navdušence nad Porschejem 911 čaka posebna izdaja.

Porsche navdušuje z novo omejeno izdajo njihovega najbolj prepoznavnega modela, ki sta ga navdahnila dva zmagovalna Le Mans dirkalnika, 356 SL in 911 GT1. 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition na novo interpretira značilne oblikovne elemente na osnovi sodobnega modela in bo na voljo izključno na francoskem trgu.

“911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition je plod strokovnega znanja in skupne strasti ekip Porsche France, Style Porsche in Porsche Exclusive Manufaktur,” pravijo pri Porscheju. Pomemben partner pri izvedbi te posebne izdaje je bil tudi Automobile Club de l’Ouest. “Zgodovina dirke 24 ur Le Mansa je tesno povezana z zgodovino Porscheja, prestižna znamke, ki letos praznuje 75. obletnico. Ta tržna izdaja je čudovit poklon največji vzdržljivostni dirki na svetu.”

Posebna izdaja temelji na modelu 911 Carrera GTS, katerega poganja 3-litrski šestvaljni bokser s 353 kW (480 KM) v kombinaciji s sedemstopenjskim ročnim ali osemstopenjskim PDK samodejnim menjalnikom. Koncept tovrstne jubilejne Carrere se je rodil že leta 2020, a so počakali do letošnje 100. obletnice 24-urne dirke v Le Mansu. Carrero GTS so okrasili s številnimi podrobnostmi, kot so oznake z logotipom “24h Le Mans” in motivom lovorjevega venca na mreži zadnjega pokrova ter oznako z obrisom dirkališča Le Mans v barvah francoske zastave in napisom obletnice na B stebričku. Pozornost pritegne tudi nalepka “Born in Le Mans, Manufactured in Zuffenhausen” na zadku, ki poudarja mednarodno sodelovanje. V notranjosti se tematika nadaljuje s stezo Le Mans vtisnjeno na sredinskem naslonu za roke, logotipom na naslonih za glavo in napisom modela na pragovih.

Poleg same steze sta bila navdih dva zmagovalna avtomobila, 356 SL iz leta 1951 in 911 GT1 letnik 1998. Model 356 SL je svoj pečat pustil pri srebrni kovinski karoserijski barvi, ki je bila takrat posebej ustvarjena za ta model, kot del programa PTS (barva po vzorcu). V notranjosti je grafitno modro usnje preneseno na školjkaste športne sedeže, prav tako je v enak material odet GT volan. Elegantne poudarke daje kontrastna barva Cayon na oznaki 12. ure, na številčnicah digitalne plošče, Sport Chrono ure in okrasnih šivih. Po modelu 911 GT1 se zgledujejo Aurum platišča, črno okrasje na zadku in rdeči varnostni pasovi.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button