AvtomobilizemNovice

Popolnoma novi Mercedes-Benz razred C

Iz Stuttgarta je zapeljala nova zvezda.

V zadnjih desetih letih je Mercedes prodal več primerkov razreda C, kot katerih koli ostalih modelov. Odlična novica kaže, da limuzine in karavani še niso za odpis. Ko smo že pri odličnih novicah, iz Stuttgarta je zapeljala nova zvezda, popolnoma nova generacija C »klase«.

Peta generacija se bo ponovno postavila ob bok ustaljenih konkurentov, kot sta BMW serije 3 in prenovljeni Audi A4. Velik poskok prodaje križancev in električnih alternativ pomeni, da bo imel novi C zelo zahtevno nalogo v širokem prodajnem spektru, prav zato so se odločili za bolj evolucijski pristop. Predstavlja več športnosti, tehnologijo preneseno iz admiralske ladje razred S in elektrifikacijo pogonskih sklopov.

Oblikovno bi lahko rekli, da iz določenih kotov spominja na odhajajočo generacijo, vsekakor pa ne moremo zanikati vpliva večjega S. Slično izklesane linije dopolnjujeta tanjša sprednja žarometa in zadnja osvetlitev nekakšne trikotne oblike. Stranski profil je precej bolj lahkoten, sprednji del pa z izboklinami motornega pokrova bolj postaven. Izgled maske, raznih zračnih reži in okrasnih elementov se bo spreminjal glede na izbiro paketa, prav tako bodo različna platišča velikosti 17- do 19-palcev. Pri karavanski izvedenki bo oblikovanje enako, z izjemo zadka, zaključenega s pokončnimi prtljažnimi vrati, ki poskrbijo za povečanje prtljažnega prostora iz 455 na 490 litrov – večja razlika je opazna ob podrtju zadnje klopi, takrat ponuja zajetnih 1.510 litrov.

Čeprav oblikovanje ni dramatično drugačno od starega W205, je pod kožo vse novo. Daljše je medosje, širši so sprednji in zadnji koloteki, le višinsko je nekoliko nižji. Vsi motorji v paleti so elektrificirani, priključni hibrid pa bo omogočal kar 100 kilometrov električne avtonomije. Mercedes je umaknil vse šestvaljne enote, ostajajo le turbinsko podprti bencinski ali dizelski štirivaljniki z 48-voltno blago-hibridno tehnologijo.

Začetek lestvice zastopa 1,5-litrski bencinar v stopnjah C180 s 170 KM in C200 z 204 KM – zadnji je na voljo tudi s 4MATIC štirikolesnim pogonom. 2-litrska bencinska enota z 258 KM poganja modela C300 in C300 4MATIC, oba lahko stotico dosežeta v solidnih 6 sekundah. Blago-hibridni sistemi skrbijo za prefinjeno delovanje stop/start sistema, zmanjševanje porabe in izpustov, obenem pa dovajajo dodatnih 20 KM »boosta« pri pospeševanju.

Dizelski oddelek zastopa le 2-litrska enota, prvič pri Mercedesu povezana z lahko-hibridno tehnologijo. V vstopnem C200d ima 163 KM, C220d premore 200 KM, zmogljivejši C300d prejme 265 KM. Pri obeh bo poraba nižja od 4,7 litrov, 300d se bo lahko do stotice pognal v 5,7 sekundah. Čez celotno paleto je tokrat standarden devetstopenjski samodejni menjalnik.

Zgoraj omenjenega priključnega hibrida ali najmočnejšo izbiro zaenkrat, sestavljajo 2-litrski bencinski motor, elektromotor s 129 KM in 25,4 kWh baterija. Skupna moč sistema je odmerjena pri 313 KM in 550 Nm navora. Z izbiro opcijskega 55 kW hitrega polnjenja, se bo dalo baterijo napolniti v 30 minutah in nato prevoziti do 100 kilometrov. Zavidljive in izredno uporabne številke novega Mercedesovega hibrida. C300e se bo standardno pohvalil še z zračnim vzmetenjem zadnjih koles, pri ostalih so z doplačilom ponujeni adaptivni blažilniki. Novi razred C je poln tehnoloških presežkov in dobrin, med katere spadajo tudi opcijski inteligentni digitalni žarometi in krmiljenje zadnjih koles, kar občutno zmanjša obračalni krog ter stabilnost pri večji hitrosti.

Osrednja in morda najbolj kontroverzna točka novega C je zagotovo notranjost. Ponovno se oblikovno naslanja na večjega razred S, kjer v slogu novih smernic najdemo pokončen sredinski zaslon, ločene digitalne merilnike, novo oblikovanje zračnikov in navsezadnje, pomanjkanje fizičnih gumbov. Z najnovejšim MBUX informacijsko-zabavnim vmesnikom upravljamo preko osnovnih 10,25- in 9,5-palčnih zaslonov ali večjih 12,3- in 11,9-palčnih enot. Moderno kabino zaokrožuje izbira različnih oblazinjenj in dodatkov ter ambientalna osvetlitev.

Z ogromno zbirko voznih in varnostnih asistenčnih sistemov ne bomo izgubljali časa, kot pravijo so na ravni z razredom S. Veliko bolj privlačne so govorice o prihodu ultimativne C63 AMG izpeljanke, ki bo v novi generaciji mogočen V8 zamenjala za štirivaljnik s hibridno pomočjo. Prva naročila novega Mercedesa razred C bodo po stari celini začeli pobirati s 30. marcem, prvi primerki naj bi se po cestah zapeljali že poleti.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button