AvtomobilizemNovice

Popolnoma novi Ford Tourneo Connect

Tourneo Connect je prvi sad sodelovanja modrega ovala in Volkswagna, zato si veliko delov deli z najnovejšim Caddyjem.

Ford predstavlja čisto novo generacijo Tournea Connect, ki zamenjuje dotrajan, desetletje star model. Vsega dela niso opravili sami, saj je pod okovjem zasnovan na novem Volkswagnu Caddy, v sklopu sodelovanja z nemškim gigantom. Prvorojencu zanimive povezave se bo kmalu pridružil še drugi član, tokrat izpod rok Forda, saj bo novi Amarok uporabljal Rangerjevo zasnovo. Zaenkrat še nič ni znanega o večji različici Transit Connect, a bližajoč prihod Volkswagna T7 bo lepo pripravil podlago za nadaljnji razvoj.

Novega Forda Tourneo Connect se bomo lahko razveselili že v zgodnjih mesecih prihajajočega leta, prve dostave so pričakovane že pomladi. Nekoliko prej bomo izvedeli tudi cene, razkrili pa so že izbiro štirih stopenj opreme, Trend, Titanium, Sport in Active. Vsaka obogatena s posebnimi oblikovnimi elementi, začenši s Trendom, ki kot vstopni model prinaša črne plastične obrobe in plastične pokrove koles. Titatnium dodaja kromirane okraske, zatemnjena stekla in 16-palčna lita platišča.

Dinamično usmerjena različica Sport želi poudariti svoje kredence s črtami na pokrovu motorja, poglobljenim sprednjim odbijačem in 17-palčnimi platišči, medtem ko terensko naravnani Active prinaša svojevrstno mrežo maske, dodatne okrepitve podvozja ter poudarjene kolesne loke in odbijače.

Kupci bodo tako kot poprej izbirali med standardno ali podaljšano medosno razdaljo. V osnovi Tourneo Connect ponuja 2.600 litrov prostornine, povečana različica pa lahko ob zložitvi zadnje klopi pogoltne zajetnih 3.100 litrov tovora, ob dodatnem podrtju sovoznikovega sedeža omogoča prevoz tri metrskih predmetov.

Fordova povezava z Volkswagnom je opazna tudi pri večini sodobne tehnologije, poznane že iz nekaterih Volkswagnovih osebnih avtomobilih. Standardni Tourneo prejme 8,25-palčni informacijski zaslon, ki pri modelih od Titatniuma dalje zraste na 10-palcev, Sport se pohvali še z 10,25-palčnimi digitalnimi merilniki. Na seznamu opreme je kar 19 različnih tehnoloških voznih pripomočkov. V začetni paket se že vključeni tempomat, sprednji in zadnji parkirni senzorji, opozorilnik spremembe pasu ter samodejno zaviranje v sili. Z doplačilom je možno dodati vse od adaptivnega tempomata, prepoznavanja prometnih znakov, samodejnega parkiranje in še in še.

Ustavimo se še pri motorni paleti. To bodo zastopali en bencinski in dva dizelska agregata, prav vsi iz nemškega koncerna. Bencinska izbira je 1,5-litrski štirivaljnik s 115 KM in 220 Nm navora, povezan s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Motor

1.5-litrski EcoBoost 114 KM, ročni menjalnik
114 KM, samodejni menjalnik
2.0-litrski EcoBlue 102 KM, ročni menjalnik
122 KM, ročni menjalnik
122 KM, samodejni menjalnik
122 KM, 4×4, ročni menjalnik

Precej bolj zaželena dizla sta oba 2-litrski enoti v dveh konfiguracijah zmogljivosti. Osnovni premore 112 KM in 280 Nm navora, močnejši pa 122 KM ter 320 Nm navora. Dizelski agregat uporablja inovativen sistem doziranja AdBlue dodatka, ki pripomore k zmanjšanju dušikovih oksidov. Združljiv je tudi z alternativnimi gorivi kot so HVO (hidrotretirana rastlinska olja) in GTL (pretvorba plina v tekočino). Oba sta standardno spojena z ročnim menjalnikom, zmogljivejšega je mogoče izbrati s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom z dodatnimi okrepitvami dna vozila.

Žiga Kolman, Blaž Likovič
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button