AvtomobilizemNovice

Popolnoma novi BMW serije 2 Active Tourer

Evforija velikih ledvičk je dosegla tudi najbolj senzibilnega BMW-ja, novo generacijo kompaktnega enoprostorca serije 2 Active Tourer. Res da trenutni časi niso ravno prizanesljivi do enoprosotrcev, je bil razvoj druge generacije neobičajnega Bavarca smiseln, saj so od predstavitve leta 2014 prodali že preko 430 tisoč primerkov, 80 odstotkov jih je šlo v roke prvih BMW lastnikov.

Torej, če recept deluje, zakaj bi ga bistveno spreminjali, potreben je bil le manjših izboljšav in seveda trendovskih velikih ledvičk ter tanjših žarometov. Nova generacija Active Tourerja je tako modernejša, bolj umirjena, učinkovitejša in predstavlja kakovostnejše materiale. Kot pričakovano je od svojega predhodnika zrasla v vseh smereh, kar posredno prinaša več prostora za potnike, še posebej za noge tistih na zadnji klopi. Glavnina novosti v kabini je brez dvoma sodobna armaturna plošča, navdahnjena s strani električnega iX, ki predstavlja nov ukrivljen zaslon sestavljen iz 10,7-palčnih digitalnih merilnikov in 10,25-palčnega informacijskega zaslona, vse pod enotno stekleno površino. V stik s časom so stopile tudi prenovljene grafike menija, v slogu pametnih mobilnikov.

Nova programska oprema ponuja večurno raziskovanje, saj so sistem oborožili z ogromno novitetami, nastavitvami in profili (individualno, sport, efficient). V notranjosti se nahaja tudi kamera za zajem fotografij med dolgimi potovanji in celo prenašanje videa v živo, obenem lahko na daljavo spremljamo stanje osebnih predmetov v kabini. Kot se za sodoben avtomobil spodobi, so ga oborožili z zbirko najnovejših asistenčnih sistemov, kot so pripomoček za uravnavanje hitrosti s prepoznavanjem znakov, aktivni tempomat s samodejnim krmiljenjem in seveda hišno inovacijo pripomočkom za vzvratno vožnjo. Kot smo dandanes že navajeni je bila notranjost prečiščena skoraj vseh fizičnih gumbov, nekaj jih je ostalo le na volanu in na lebdeči sredinski konzoli, ostalo upravljamo kar preko sredinskega zaslona – na žalost tudi klimatsko napravo.

Obrnimo se še k drugem pomembnem oddelku, torej motorni paleti. Osveženo ponudbo bosta od začetka zastopala dva bencinarja z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom, vstopni 220i z 1,5-litrskim trivaljnikom, elektromotorjem in skupno močjo 170 KM ter 223i z 2-litrsko štirivaljni enoto, elektromotorjem in sistemsko močjo 218 KM. Pri obeh bo pogon speljan na sprednji kolesni par preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika, na katerega je povezan tudi elektromotor s 14 kW. Čisto na dni verige domuje 218i s klasičnim trivaljnikom in močjo 100 kW (136KM).

Dizelska izbira bo ostal 218d, s prenovljenim štirivaljnim motorjem, v 2022 pa se bosta pridružila še dva prava priključna hibrida z oznakama 225e in 230e xDrive. Pri obeh bo 1,5-litrski trivaljni bencinar spredaj, sodeloval z elektromotorjem na zadnji osi, kar bo pri 225e prineslo skupno zmogljivost 245 KM, 230e pa bo premogel kar 326 KM. Pri obeh obljubljajo do 80 kilometrov električnega dometa.

Čeprav gre za skromnega kompaktnega enoprosotrca, ta na nosu ponosno nosi BMW značko, kar ne glede na obliko prinaša odlično vozno dinamiko. Ustvarjalci so se pohvalili z novimi zavorami z močnim ugrizom, zahvala gre integriranem zavornem sistemu, ki v enem modulu združuje vse naloge. Izpiljen je bil tudi sistem nadzora zdrsa pogonskih koles, za maksimalno doživetje v zavojih, k čemur bo pripomoglo še na novo razvito sprednje vzmetenje. V primeru izbire M Sport paketa se podvozje zniža za 15 mm, vzmetenje pridobi adaptivne blažilnike, volanski drog pa direktenejše razmerje.

Novi BMW serije 2 Activ Tourer bo kot poprej na voljo v treh nivojih opreme – Sport, Luxury in M Sport. Razširejna je bila izbira karoserijskih barv, oblikovanja platišč in dodatne opreme. V prodajne salone naj bi novinec zapeljal predvidoma februarja prihodnje leto, takrat bodo znane tudi domače cene – v Nemčiji je za osnovnega potrebno odšteti 34 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button