AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Pomembna naveza Xpenga in Volkswagna

Prihajajo električni Volkswagni na Xpengovi platformi.

Kitajsko podjetje naprednih električnih vozil Xpeng in največje ime industrije, Volkswagen, sta sklenila strateško partnerstvo na področju tehničnega sodelovanja ter pogodbo o nakupu delnic. Cilj odmevne naveze bo izkoristiti prednosti drug drugega in ustvariti dolgoročno sodelovanje na področju avtomobilskega razvoja.

V okviru sporazuma bo skupina Volkswagen izvedla manjšinsko naložbo v družbo Xpeng z nakupom približno 4,99-odstotnega delniškega kapitala družbe v skupni vrednosti približno 640 milijonov evrov. Poleg finančnega vložka bo osrednjo nit sodelovanja predstavljal skupni razvoj dveh baterijsko-električnih modelov B segmenta znamke Volkswagen, posebej prilagojenih za kitajski trg. Za osnovo bodo uporabili Xpengovo platformo G9, njihovo programsko opremo za povezljivost in napredne asistenčne sisteme, s čimer bosta obe podjetji združili svoje prednosti ter ponudili konkurenčno ponudbo električnih vozil. Proizvodnja teh modelov se bo predvidoma začela leta 2026.

V primeru harmoničnega sodelovanja sta obe strani pripravljeni nadaljevati strateško navezo in v prihodnje sodelovati pri razvoju naslednje generacije platform za električna vozila, naprednih tehnologijah programske opreme in optimizaciji dobavne verige. Naveza bo obema podjetjema prineslo veliko vrednost, saj bosta drug z drugim delili svoje strokovno znanje in tehnologije. Za skupino Volkswagen je partnerstvo v skladu s strategijo »na Kitajskem za Kitajsko«, ki poudarja pomen lokalnih partnerstev na konkurenčnem in dinamičnem trgu. Namen sodelovanja je pospešiti širitev ponudbe lokalnih električnih vozil in se hkrati pripraviti na prihodnje inovacije. Z izkoriščanjem ključnih kompetenc dveh polov lahko podjetji zmanjšata stroške razvoja in nabave ter na koncu ponudita izdelke, ki izpolnjujejo želje kitajskih kupcev.

Žiga Kolman
foto: Xpeng, Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button