AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

Poligon, ki ga opravi vsaka Škoda …

… ali pa se ne pojavi pri kupcu!

Pri Škodi imajo za polni delovni čas zaposlenih 15 voznikov, ki dan za dnem vse češke modele vozijo skozi enoten test imenovan kar »poligon«. Gre za zadnjo preizkušnjo prav vsakega vozila, preden se le ta odpravi na pot v salon.

Tovrstna finalizacija, če jo lahko tako imenujemo, ni novost. Vseeno pa so pri Škodi ponosni, da imajo enega izmed zahtevnejših poligonov v industriji, ki zagotavlja pravcato mini preizkušnjo za vse Škodine modele že od leta 1994.

Celoten poligon tvorita dva krožna odseka, vsak s svojimi ovirami. Teh je skupaj 14, od katerih je 12 rednih in dve namenjeni zgolj za dodatno preverjanje v primeru odstopanj od pričakovanih vrednosti. Testni vozniki preverjajo tako mehanske kot električne sisteme vozila ter nenazadnje tudi voznikove asistenčne sisteme. Vsako vozilo zapelje na poseben odsek, kjer se preverja stanje podvozja in morebiten pojav netipičnih zvokov, ki bi nakazovali na morebitno napako v izdelavi.

Preizkusijo tudi simuliran železniški prehod, krajši poligon s kanalizacijskimi jaški – tako nad voziščem kot pod njim, odsek z granitnimi kockami in podobno. Cilj je seveda kar najbolje simulirati realne prometne situacije, ki jih vozila vsakodnevno srečujejo. Celoten poligon zahteva zgolj 12 minut, saj je proizvodnja utečena in relativno hitra procesna reč. Kako vse skupaj deluje v praksi, pa si oglejmo v kratkem izseku spodaj.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button