AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Polestar se podaja v električni sektor Švedske

Skandinavci zrejo v električno prihodnost.

Polestar je ne zgolj znamka električnih vozil temveč po novem tudi podjetje, ki se pridružuje vsem glavnim akterjem v švedskem sektorju električnih omrežij. Tja se bodo podali z dvosmerno tehnologijo V2G (Vehicle-to-Grid), katero razvoj v modelu Polestar 3 bo financirala švedska agencija za inovacije Vinnova.

Tehnologija dvosmernega polnjenja V2G omogoča, da se vozilo Polestar 3 ne samo polni, temveč tudi napaja dom ali električno omrežje z energijo iz svoje baterije. Za pomoč pri upravljanju integracije V2G tehnologije naj bi poskrbela t. i. virtualna elektrarna (VPP), ki povezuje vsa na električno omrežje priklopljena Polestar 3 vozila. VPP v oblaku izračuna skupno zmogljivost povezanih baterij in sproži polnjenje ali praznjenje glede na povpraševanje v omrežju in glede na optimizacijo življenjske dobe baterije. To bo lastnikom avtomobilov nadalje omogočilo, da prispevajo k energetskemu prehodu in finančno okoristijo svoje električno vozilo.

Lastnik preprosto priključi svoje vozilo, VPP in V2G tehnologija pametnega polnjenja pa bosta opravili vse delo – optimizirala porabo baterije za svoje transportne potrebe in podpirala omrežje.

Blaž Likovič
foto: Polestar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button