AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Polestar 3: švedski električni SUV nove dobe

Polestarjev drugi povsem električen model je največji SUV v ponudbi.

Trg velikih premijskih električnih SUV-jev vztrajno raste, saj se konkurentom, kot so Audi e-tron, BMW iX in Tesla Model X, pridružuje še novi Polestar 3. Poleg zasedanja najvišjega mesta v paleti švedsko-kitajskega podjetja, se predstavlja s platformo naslednje generacije, novo tehnologijo notranjosti, sveže oblikovanje in način nakupa preko spleta.

Polestar 3, ki si novo platformo SPA2 deli s prihajajočim električnim Volvom EX90, ima s 4.900 mm dolžine, 2.120 mm širine in 1.627 mm višine le malenkost manjše dimenzije od konkurenčnega BMW-ja iX ter se ponaša s pogonom z dvema elektromotorjema, s skupno močjo 360 kW (489 KM) in 840 Nm navora. Ciljajo na pospešek do stotice v petih sekundah, komur to ne bo zadoščalo, lahko izbere paket Performance, ki moč povzdigne na 380 kW (517 KM) in 910 Nm navora, kar skrajša pospešek za 0,3 sekunde. Pri obeh izvedenka je najvišja hitrost odmerjena pri 210 km/h.

Za shranjevanje električne energije skrbi 400-voltna baterija z uporabno kapaciteto 107 kWh, dovolj za 610 kilometrov avtonomije po merjenju WLPT, s hitrim polnjenjem z največjo močjo 250 kW polnjenje med 10 in 80 odstotki traja 30 minut, izmenični tok pa malenkost razočara z največjo močjo 11 kW. Zardi svojih zajetni meri, Polestar 3 vsekakor ni lahkoten, namreč njegova masa znaša kar 2.584 kilogramov, kljub temu so mu namenili napredne rešitve podvozja za vsaj malo atletskih sposobnosti. Na primer, zadnji elektromotor je opremljen z vektoringom navora za boljše speljevanje iz zavojev, standardni so adaptivni blažilniki. Na krovu je tudi dvokomorno zračno vzmetenje, izbira paketa Performance prinaša unikatno nastavitev vzmetenja, ostrejše krmiljenje in 22-palčna kovana platišča.

Zunanje oblikovanje 3 nedvomno sledi Polestarjevim stopinjam, vendar so tokrat inspiracijo črpali iz koncepta Precept, s čimer so izboljšali aerodinamiko zajetne SUV oblike in vključili več sloga. Sprednji del za razliko od manjšega Polesar 2 nima zaprte maske, namesto tega uporablja ozek aerodinamičen most, ki zračne tokove usmerja preko sprednjega pokrova. Ostajajo žarometi z značilnim svetlobnim zapisom črke T, spodnji del karoserije pa je zavoljo vizualnega znižanja odet v črnino. Strešna linija se na zadku združi z manjšim krilcem, pod katerim se nahajata vzdolžna osvetlitev in dvojec aerodinamičnih »rezil« na robu odbijača.

Tematika evolucije se nadaljuje v notranjosti z nekaj svežimi oblikovnimi potezami, oblazinjenjem v trajnostnih materialih in naprednim Android Automotive informacijskim sistemom, ki se prikazuje na 14,5-palčnem pokončnem osrednjem zaslonu na dotik ter 9-palčnih digitalnih merilnikih pred voznikom. Sistem seveda podpira posodabljanje preko spleta (over-the-air). Ob začetku prodaje bodo vsi primerki Polestarja 3 opremljeni s paketom Plus Pack, ki zajema mehko zapiranje vrat, filtriranje kabine, ogrevanje zadnjih sedežev in odlično Bowers & Wilkins ozvočenje. Vse našteto bo prišlo prav na daljših poteh, kot bo prtljažnik s 484 litri prostornine, kar je le 16 litrov manj od konkurenčnega iX, vendar se Polestar baha še z 32-litrskim shranjevalnim prostorom v nosu.

Kot se za moderno premijsko križarko spodobi, za udobno in varno izkušnjo skrbi cela zbirka pripomočkov, kot so kamera s 360-stopinjskim pogledom, radarski sistem za prepoznavanje otrok in živali v vozilu, ki samodejno prilagodi delovanje klimatske naprave, kamera za zaznavanje utrujenosti voznika, paket Pilot doda parkirnega asistenta, adaptivni tempomat ter projicirni zaslon. Skupno je na krovu Polestarja 3 pet radarskih modulov, pet zunanjih kamer in dvanajst ultrazvočnih senzorjev, kar je razširi Pilot Pack z LiDAR radarjem in večjo sposobnostjo avtonomne vožnje. Najhitrejši naročniki se bodo novega Polestarja 3 z začetno ceno 89.900 evrov razveselili proti koncu prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Polestar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button