AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Poceni čarterski avtomobil: ideja z velikim potencialom

Je to »ubijalec« kratkih letalskih povezav v prihodnosti?

Iz sveta avtomobilizma je na plano prišla precej zanimiva ideja, ki je v koraku z okoljevarstvom in električnim pogonom. Gre namreč za nadomestek kratkih letalskih povezav, recimo med Ljubljano in Münchnom ali Ženevo, ko bi se namesto na pol prazno letalo vkrcali v močno optimiziran potniški avtomobil.

Namesto čakanja na let, vseh varnostnih pregledov in protokolov, bi sedli v vozilo z recimo šestimi potniki in se odpravili na pot. Električno gnano vozilo, oblikovano izredno aerodinamično in s pogonom, pri katerem prednjači domet pred zmogljivostjo, bi vas lahko na cilj pripeljal z zgolj dvema odstotkoma okolju škodljivih emisij kot to danes proizvedejo kratke letalske linije. Slednjih znotraj posameznih kontinentov ali celo držav kar mrgoli, zato so strokovnjaki prepričani o velikem potencialu idejne zasnove.

Tovrstna zamisel ima poimenovanje, in sicer Buget Airline Car, potniški avtomobil s komoditeto letala in bistveno manjšim vplivom na okolje. Manjše število potnikov pa v teh »korona časih« nadalje pomeni tudi manj možnosti za virusno okužbo. Kaj menite, bo ideja dobila zagon ali bo neslavno treščila v tla realnosti?

Blaž Likovič
foto: CDR

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button