AvtomobilizemNovice

Po več letih čakanja je hiperšportni Mercedes-AMG One končan

Popolna obeležitev 55. obletnice AMG-ja, z zaključkom projekta dolgo pričakovanega hibirdnega hiperšportnika One.

Čakanja je konec, Mercedes-AMG je naposled uspel zaključit razvoj težko pričakovanega hiperšportnika One, ki je od svoje konceptne oblike, do današnje serijske potreboval kar pet let. Po skoraj neznosnem čakanju bo na ceste le zapeljala prva dvosedežna Formula 1. Ne gre za napihovanje, namreč AMG One poganja famozni 1,6-litrski turbo hibridni V6 iz bolida Formule 1.

Razvoj ultimativnega AMG-ja je potekal v tesnem sodelovanju z ekipo Formule 1 v Brixworthu v Britaniji, predvsem pri izdelavi turbobencinskega motorja s štirimi elektromotorji – eden na turbini, drugi na motorju in dva na sprednji osi. V središču hiperšportnika se skriva celotno bistvo, nabrušen V6, ki se lahko zvrti vse do 11.000 vrtljajev na minuto, kar je sicer omejeno zaradi varovanja motorja, bojda primernega le za 50 tisoč kilometrov, preden je potrebna kompletna zamenjava.

Tehnologije povzete iz sveta Formule 1 je še veliko več, kot je recimo sistem MGU-H, ki odvečno energijo iz izpušnega goriva shranjuje v bateriji ali jo pošilja neposredno sprednjima elektromotorjema. Ko vsi sistemi, MGU-K, MGU-H, elektromotorji in glavni motor, delujejo v harmoniji, ustvarijo 1.063 konjskih moči, številka navora pa zaradi kompleksnega sistema ostaja neznanka.

Tolikšna moč pomeni zavidljiv številke zmogljivosti, saj se AMG One do stotice izstreli v najmanj 2,9 sekundah, pospešek do 200 km/h se odvije v vsega 7 sekundah, do 300 km/h potrebuje 15,6 sekund, najvišja hitrost znaša 352 km/h. Zmerno velika baterija omogoča 18 kilometrov povsem neslišne vožnje, vsa električna krama pa je krivec, da se je masa avtomobila, kljub pregrešno dragim lahkotnim materialom, ustavila pri 1.695 kilogramih.

Baterija povzeta iz Formule 1 je opremljena s posebnim hladilnim sistemom, ki vsako posamično celico povezuje s tokom hlajenja za optimalno temperatur ob kateremkoli času. Za prenos moči motorja z notranjim izgorevanjem skrbi sedemstopenjski samodejni menjalnik, razvit izključno za AMG One, ki je enako kot motor nameščen direktno na karbonsko monokok šasijo. Okoli osnovnega monokoka je ovita aluminijasta šasija s pettočkovno vpetim vzmetenjem in »pushrod« vpetjem vzmeti, z nastavljivimi blažilniki s tremi stopnjami delovanja – Comfort, Sport in Sport+.

Aktivno nadzorovan sistem aerodinamike ima tri različne stopnje delovanja, glede na izbiro voznega profila se lopute v sprednjem odbijaču zaprejo, sprednja zakrilca se podaljšajo, spusti se zadnji usmerjevalnik zraka in dvigne zadnje krilce z dvema nivojema. Obenem se za 37 mm spusti sprednje in za 30 mm zadnje vzmetenje, za dodatno izboljšanje podtlaka in hitrejše prehitevanje pa poskrbi dirkaški program DRS.

Sicer je AMG One oblikovno precej bolj funkcionalno zasnovan od divjega konkurenta Aston Martin Valkyrie, ustvarjalci mu pravijo »mišičnjak« in vsekakor ne gre zanikati njegovega nastopaštva. Praktično je od konceptne zasnove ohranil večino oblikovnih elementov, od ogromnih zajemov zraka spredaj, aktivnih loput na sprednjih blatnikih, strešnega oddušnika, dvodelnega zadnjega difuzorja in sredinsko speljanega izpušnega sistema. Lahko bi rekli, da je AMG One nekakšen duhovni naslednik norega CLK GTR iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Poglejmo, kaj več milijonski znesek prinaša v notranjosti. Par školjkastih dirkaških sedežev pričvrščenih na šasijo, s prilagodljivimi stopalkami in volanom, multifunkcijski volan v slogu bolidov Formule 1, par 10-palčnih zaslonov, tretji zaslonček namesto vzvratnega ogledala in ogromno površin iz ogljikovih vlaken.

»Ogromni tehnični izzivi, ki jih prinaša priprava sodobnega pogonskega sklopa F1, primernega za vsakdanjo cestno uporabo, so nas nedvomno pripeljali do skrajnih meja,« pojasnjuje šef AMG Philipp Schiemer, ki je seveda prevzel projekt, za katerega se je nekoč zavzemal nekdanji direktor AMG, Tobias Moers. »V obdobju razvoja so mnogi mislili, da projekta ne bo mogoče izvesti. Kljub temu ekipi v Affalterbachu in Združenem kraljestvu nista obupali in sta verjeli vase. Postaviti takšen hiperavtomobil na kolesa je vsekakor edinstveno,« je dodal. To je torej AMG-jev cestno legalni dirkalnik Formule 1. Vseh 275 primerkov s veno najmanj 2,5 milijona evrov je že razprodanih.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button