AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNoviceV zraku

Po Mercedesu s svojo električno vizijo tudi AMG

Do leta 2025 se bo koncept prelevil v prvega povsem električnega AMG-ja.

AMG-jev najnovejši koncept električne vizije sledil smernicam izredno učinkovitega Mercedes-Benz Vision EQXX, vendar gre kljub podobnosti za lasten izdelek športnega oddelka. Namreč koncept se bo v prihodnjih nekaj letih prelevil v prvega serijskega električnega športnika izpod rok ekipe v Affalterbachu, in če se spomnimo divjega SLS AMG Electric Drive, bosta hitrost in moč zagotovljena.

Serijsko obliko štirivratnega kupeja Vision AMG pričakujemo v letu 2025, za zasnovo bodo uporabili povsem novo električno platformo AMG.EA, o kateri še nimamo podrobnejših informacij, le da bo arhitektura vključevala visoko napetostno baterijo, lahkotne elektromotorje z aksialnim tokom in ogromno zmogljivosti.

»Vse razvijamo od samega začetka,« pravi vodja AMG, Philipp Schiemer. »Od posebne platforme AMG.EA, do revolucionarne pogonske tehnologije, s katero bomo zmogljivo električno mobilnost dvignili na povsem novo raven.«

Številna nova znanja jim bo doprinesel napreden Mercedesov Vision EQXX, ki je uspel v realnem okolju z enim polnjenjem brez težav prevoziti 1.000 kilometrov, predvsem na račun izjemne aerodinamike. Posledično je dizajn v obliki kaplje povzel tudi Vision AMG, z minimalnim številom zarez in podaljšanim zadkom.

Aerodinamična platišča se oblikovno spogledujejo s tistimi na letošnjem Mercedesovem bolidu Formule 1, kot tudi svetlo modro obarvane podrobnosti v odtenkih glavnega pokrovitelja Petronas, zadnja osvetlitev spominja na vroče izpušne cevi, medtem ko sprednja žarometa ponazarjata Mercedesov logotip trikrake zvezde. Fotografij notranjosti še ni, a ključna bo štirisedežna razporeditev, armaturna plošča pa bi lahko pridobila zajeten 47,5-palčni zaslon, kot Vision EQXX.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button